Türkiye Roman Hakları Formu Kuruldu

Roman toplulukları hak temelli sorunlarının yanı sıra sosyal, ekonomik, kültürel sorunlarına çözüm üretebilecek ve aynı zamanda örgütlenme ve temsil süreçlerine katkı sağlayabilecek bir yapılanma için adım atarak Türkiye Roman Formu’nu kurdular.

 

12-13 Kasım tarihinde bir araya gelen Roman temsilcileri, sorunlarına bir çıkış yolu aradıklarını  vurgulayarak en önemli sorunlarının iletişim sorunu olduğunu belirtti. Avrupa Roman Hakları Türkiye Monitörü’nden Hacer Fogo Taraf gazetesinde toplantıyı ve kurulan formu kaleme aldı.

Fogo'nun yazısı özetle şöyle,

Toplantıda iletişim sorunu dışında eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi temel ekonomik-sosyal haklarla ilgili sorunları çözmede ilerleme sağlamak için birlikte hareket edilmesi gerektiği konusunda kara aldıklarını aktardı. 60’a yakın temsilcinin katıldığı toplantı sonucunda Türkiye Roman Hakları Forumu’nu (ROMFO) oluşturuldu.

Türkiye Roman Hakları Forumu’nun (ROMFO) ilkelerini sırasıyla; İnsanlık onuru, adalet, dayanışma, çokkültürlülük, şeffaflık ve hesap verebilirlik, katılımcılık, birliktelik, girişimcilik olarak belirlediler. Ayrıca toplantıda Türkiye Roman Hakları Forumu katılımcılarının, Romanların dünyanın her yerinde ve Türkiye de eşit haklara sahip olması için çalışacağı ve yaşadıkları hiçbir ülkeden devlet/toprak talebinde bulunmayacağı görüşünü savundukları vurguladılar.

Roman toplumunun kimliğine, kültürüne, diline ve yaşam tarzına saygılı bir yaklaşımı benimseyen Türkiye Roman Hakları Forumu’nun Amaçları ise şöyle belirlendi:

1- Romanların, diğer vatandaşlar ile eşit haklara, hizmetlere ve sosyal kaynaklara erişimleri için çaba gösterir.

2. Çok kültürlü, çoğulcu yaklaşımlar vasıtasıyla, Roman kimliğinin tanınması ve her çeşit ayrımcılık ve dışlanmaya karşı etkin mücadele eder.

3. Roman kimliğinin tanıtımı ve tanınmasının desteklenmesi ve toplumda var olan önyargı ve dışlayıcı yaklaşımların yok edilmesi için eğitim ve farkındalık yaratacak önlemler alınması için mücadele eder.

4. Romanlara yönelik çalışmalar planlayan kamu kurumları, merkezi ve yerel yönetimlerin yapacakları çalışmaları destekler.

5. Romanların bulundukları ve yaşadıkları her ülkede uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile güvence altına alınmaları için mücadele eder.

6. Romanlar bulundukları her yerde özgür ve güvenli yaşama hakkına sahip olmalıdır. Sadece kimliklerinden dolayı uluslararası hukuka aykırı her türlü baskıya (Hitler soykırımı/asimilasyon/zorla tahliye/katliam/kısırlaştırma/şi ddet vb) karşı durur.

7. Romanları aşağılayan her türlü yazılı ve görsel belgelere ve nefret söylemine karşı kampanyalar başlatır.

8. Romanlarla ilgili çalışma yapan Roman yada Roman olmayan her birey ve her sivil toplum örgütüyle birlikte çalışır.

9. Roman gençliği yararına her türlü çalışmayı destekler.

Kısaca, ROMFO, uzun vadede farkındalık yaratarak toplumdaki diğer dışlanmış ve ayrımcılık görmüş kesimlerin hak mağduriyetlerine de son verilmesine katkı verecek ve demokratik toplum idealine hizmet eden model olacaktır.

 

Kategoriler

Güncel Gündem