Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi ödüllendirildi

Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Kuruluşu (Middle East Studies Association of North America - MESA), 2012 akademik özgürlük ödülünü sayıları yüzleri bulan tutuklu öğrencilere yasal ve diğer konularda sunduğu destek nedeniyle Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'ne (TÖDİ) verdi.

Ödül töreninde MESA Akademik Özgürlük Komitesi adına ödülü sunan New York Üniversitesi Ortadoğu ve İslami Çalışmalar ve Tarih profesörü Zachary Lockman, inisiyatif tarafından daha önce sunulan raporu hatırlattı, 'Bu rapor, çoğunluğunun Kürt olduğu anlaşılan öğrencilerin son derece üzüntü verici olan gözaltına alınma ve uzun süren tutukluluk durumlarını gözler önüne sererek, Türkiye'de akademik özgürlük konusunda, özellikle de Kürtlerle ilgili yapılan çalışmalara, yayınlara veya bu konuyla ilgili örgütlenmelere karşı apaçık bir tehditin mevcudiyetini göstermiştir' dedi.

Lockman, raporun, eğitim hakkının da nasıl yok edildiği gerçeğini gözler önüne serdiğini belirtti, 'Bu tür uygulamalar, neredeyse bütün bir öğrenci neslini, sadece eğitim reformu istedikleri veya Kürt hakları üzerine çalışmalar yaptıkları için gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır' diye konuştu. (etha)

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları