Türkiye ile Ermenistan arasında gizli görüşmeler mi yapılıyor?

Ermenistan’ın Joğovurt (Halk) gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasında gizli diplomatik görüşmelerinin tekrar başlatıldığını iddia etti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise gazeteye yaptığı açıklamada böyle bir görüşmenin olmadığını kaydetti.

Diplomasi kaynaklarına atıfta bulunan Joğovurt, İsviçre’nin arabuluculuğu ve ABD’nin desteğiyle uzun süreliğine Türkiye ve Ermenistan arasında gizli görüşmelerin başlatıldığını öne sürdü. Gazeteye göre, arabulucu ülkelerin amacı her iki ülkeyi yakınlaştırmak.

Haberde, “Güçlü devletler Türk-Ermeni ilişkilerinin, ancak Yukarı Karabağ sorunun çözümü ile düzeleceğini anladı. Bu nedenle İsviçre’de ABD ve Rusya arasında paralel görüşmeler de yapılıyor. Görüşmelerde barış gücünün yerleştirilmesi ve barış operasyonunun gerçekleştirilmesi gibi konular da ele alınıyor” iddiasında bulunuldu.

Gazeteye konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Ermenistan ve Türkiye arasında şöyle veya böyle bir şekilde hiçbir görüşme yapılmıyor” diyerek iddiaları yalanladı.

10 Ekim 2009’da Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin iki ülke Dışişleri Bakanları tarafından imzalanmasına kadar İsviçre yaklaşık bir yıllık gizli görüşme sürecine arabuluculuk yapmıştı.