Yolsuzlukta Ermenistan Türkiye’den beter

Yolsuzlukla mücadele eden uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Transperancy International’ın her sene hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi 5 Aralık Çarşamba günü yayımlandı.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

Ülkelerin 0 (yolsuzluk algısının en yüksek olduğu düzey) ile 100 arasında puan aldığı endekste bu yıl 176 ülke incelendi. Endekste ilk üç sırayı 90 puanla Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda alırken, Türkiye 49 puanla 54, Ermenistan 34 puanla 105, Azerbaycan 27 puanla 139, Rusya 133 puanla 28, Yunanistan 36 puanla 94. sırayı aldı. Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler ise 8 puan alan Afganistan, Kuzey Kore ve Somali oldu.

Transperancy International’ın her sene hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi (YAE) ülkeleri veya bölgeleri yolsuzluk algısına göre derecelendiriyor. Endeks saygıdeğer bağımsız kuruluşlardan edindiği değerlendirmeler ve yürüttüğü anketler neticesinde bir ülke kamu sektörü için yolsuzluk algısı belirliyor. YAE, bu açıdan, dünya genelinde yolsuzluk tespit edilmesinde en yaygın olarak kullanılan gösterge.

0 ile 100 arası bir ölçekte puanlanan ülkelerin aldığı puan 0’a yaklaştıkça yolsuzluk algısının arttığı, 100’e yaklaştıkça ise yolsuzluk algısının düşük olduğu anlamına geliyor.

Transperancy International 2012 Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre yolsuzluk dünya genelinde toplumlar için bir tahribat kaynağı olmaya devam ediyor.

2012 endeksinde puanlamaya alınan 176 ülkenin üçte ikisi 50 puanın altında kalmış durumda. Türkiye ve komşuları arasında ise sadece Gürcistan 52 puanla bu sınırı geçmiş durumda. Bölge ülkelerinde bu açıdan daha şeffaf kamu kuruluşlarına duyulan ihtiyaç daha da net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Transperancy International’in 2012 değerlendirmesine göre hükümetler karar alma mekanizmasının her aşamasına yolsuzluk karşıtı düzenlemeleri entegre etmeliler. Lobi faaliyetleri ve siyasi amaçlı finansmanı denetlemek amacıyla daha dikkatli kanunlar çıkarılmalı, kamu harcamalarının daha şeffaf hale getirilmesi ve kamu kurumlarının denetlenebilir olması gerekiyor.

Kuruluş, küresel düzeyde yolsuzluğa odaklandıkları bir senelik çalışmanın ardından, daha çok sayıda hükümetin iktidarın istismar edilmesine karşı kurallar getireceğinin düşünüldüğünü belirtiyor. Ancak 2012 Yolsuzluk Algısı Endeksi, dünya genelinde yolsuzlukla mücadeleye öncelik vermesi gereken pek çok ülke bulunduğunu gösteriyor.

 

Haber 07.12.2012 tarihli Agos'ta yayınlandı

Kategoriler

Güncel Ermenistan