AGİT Karabağ sorununun çözümü için siyasi irade istedi

AGİT'in Minsk Grubu eşbaşkanı ülkelerin dışişleri bakanları, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimine Karabağ sorununun barışçıl çözümü için siyasi irade göstermelerini istedi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanı ülkelerin dışişleri bakanları, Karabağ sorununun barışçıl çözümü için Azerbaycan ve Ermenistan yönetimine siyasi irade göstermeleri çağrısında bulundu.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenen AGİT 19. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katılan AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerin bakanları ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Bernard Cazeneuve, Karabağ sorununun barışıl yollarla çözülmesi yönünde ortak bildiri yayımlandı.

AGİT'in internet sayfasında da yer verilen bildiride, Helsinki Nihai Senedi'nin ilkelerine uygun olarak, güç kullanmama, güç kullanmakla tehdit etmeme, ülkelerin toprak bütünlüğü ve halkların kendi kaderini belirleme hakkına saygılı olunması gerektiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Tarafları, Cumhurbaşkanılarının 2011'de kabul ettiği Deauville bildirisine dayanarak, sorunun barışçıl çözümü için kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz. Maalesef, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Cumhurbaşkanlarının 23 Ocak 2012'de Soçi'de kabul ettikleri ortak bildiriye rağmen, barış sürecinde hızlı gelişmelerin elde edileceğine dair beklentiler sonuçsuz kaldı. Taraflar, karşılıklı anlaşmaya dayalı çözüm bulmak yerine, barış sürecinde tek taraflı üstünlük elde etmenin yollarını aramaya öncelik verdiler.'

1994'te imzalanan ateşkes anlaşmasına uyulması gerektiğine vurgu yapılan bildiride, sorunun savaş yolu ile çözülemeyeceğinin altı çizilerek, yöneticilerin iki halk arasında düşmanlığı artırıcı ifade ve eylemlerden kaçınması gerektiği kaydedildi.

Kategoriler

Güncel Ermenistan