Rusya vatandaşlarını Suriye’den tahliye ediyor

Suriye’de bir inşaatta görevli ikisi Rusyalı, üç kişi kaçırıldı. ‘Suriye’ye gitmeyin’ uyarısı yapan Rusya, vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti. Akdeniz’deki Rusya filosu Tartus limanına yöneldi.

Devlet Başkanı Beşar Esad’a desteğini her platformda dile getiren Rusya, bu kez vatandaşlarının Suriye’den tahliyesi için harekete geçti. Baltık Filosu’na ait bir grup savaş gemisi ve yardımcı gemiler Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Gemilerin, Suriye’deki Rusyalıları tahliye etmek için bölgeye gittiği dile getirildi.

Rusya vatandaşlarının bulunması için çalışmalar sürüyor

Suriye’de özel bir şirkette görevli iki Rusya ve bir İtalyan vatandaşı dün kaçırıldı. Rusya’nın Şam Büyükelçiliği de haberi doğruladı. Taşkent’te temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kaçırılan Rusya vatandaşlarının bulunması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal’a konuşan Şam Büyükelçilik Sözcüsü Sergey Markov da “Tartus-Humus otoyolunda iki Rusya ve bir İtalya vatandaşı kaçırıldı. Kaçırılanlar Suriyeli özel bir şirkette çalışıyorlardı” dedi. İtalya Dışişleri Bakanlığı da bir vatandaşlarının kaçırıldığını doğrularken, herhangi bir grup olayı üstlenmedi.

‘Suriye’ye gitmeyin’

Rusya Dışişleri Bakanlığını internet sayfasından yapılan açıklamada, “Bakanlık bir kez daha güçlü şekilde tüm Rusya vatandaşlarının iç çatışmaların devam ettiği Suriye’ye gitmemeleri konusunda uyarıyor” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Hazırlıklar hızlı gerçekleştirildi. Çok donanımlı yola çıkılıyor. Bilgi sadece birkaç gün önce geldi. Dönüşle ilgili bilgi yok. Suriye’deki gelişmelere bağlı. Bir kısım gemi tahliye edilen Rusya vatandaşlarını Karadeniz Filosu’nun yer aldığı Sivastopol deniz üssüne getirecek” dendi. Yola yeni çıkan savaş gemilerinin Akdeniz’deki, Rus Karadeniz Filosu’ndan görevi devralacakları kaydedildi.

Suriye’de 25 bin Rusyalı var

RUSYA Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov geçen hafta “Tahliye hazırlık çalışmalarıyla meşgulüz. Vatandaşlarımızın bulundukları yerleri tespit ediyoruz. Konsolosluk kayıtlarında rakam binlerce. Yarısı muhalefeti destekliyor. Çoğu kayıtlı değil’ demişti.

Rusya Şam Büyükelçiliği’ne göre Suriye’de 5 bin 300 civarında Rusya vatandaşı var. Resmi olmayan bilgiye göre rakam 25 bin civarında. Rusya’nın Şam Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Markov da “Acil bir tahliye operasyonu gündemde değil. Suriye’den ayrılmak isteyen vatandaşlarımıza büyükelçiliğimiz gerekli desteği sağlayacak” demişti.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Mikhail Bogdanov