Almanyalı gazeteciden ‘Nasreddin Hoca’lı Yunanistan yorumu

Henryc M. Broder’in ‘Die Welt’ gazetesinde yayımlanan makalesinde Yunanistan’la ilgili ilginç benzetmeler yer aldı. Almanya’nın Yunanistan’a yardım etmek yerine kendi çıkarlarını düşündüğünü öne süren Broder, Almanları, Yunanistan’a merhamet göstermeye çağırdı.

Almanyalı gazeteci Yunanistan’ın durumunu Nasreddin Hoca’dan örnek vererek anlattı. Tasarruf yapmak için eşeğini aç bırakan Hoca’nın bir gün eşeği ölünce “Yazık tam da yemeden yaşamaya alışıyordu” dediğini anımsatan Broder “Yunanistan da Hoca’nın eşeği gibi kemer sıkma politikası aracılığıyla ölüme sürükleniyor. Hem de içinde bulunduğu durumdan kendisi kadar sorumlu olanlar tarafından” dedi.

‘Yunanistan değil, bankalar kurtarılıyor’

Gerekli maddi kaynaklara sahip olmamasına rağmen Almanya’nın Yunanistan’a silah sattığını vurgulayan Broder, Yunanistan’ın kurtuluşunun ise, bir senaryodan ibaret olduğunu iddia etti:

“Her defasında ‘bizim’ Yunanistan’a milyarlarca Euro vererek Yunanlıların ekonomisini istikrara kavuşturması için yardım etmiş gibi davranmamız senaryonun bir parçası. Yardım edenler aslında oyunda kalabilmeleri için özellikle kendilerine yardım etmektedirler. Yapılan milyarlarca Euro yardım bir hesaptan diğerine bir bankadan diğerine geçiyor. Bu sayede Yunanistan’ın teminat vermiş olduğu krediler yeniden sermayelendiriliyor ki, çöküş önlenebilsin. Ama önlenen çöküş Yunan ekonomisinin değil, bankaların çöküşüdür.”

Henryc M. Broder, yazısını şu uyarıyla noktaladı: “Yunanlıların Avrupa’daki bütünleşme konusunda ne düşündüğünü tahmin etmek için çok da büyük hayal gücü gerekmiyor. Ancak bu kadar tutarlılıkla eşeğine artık yemek yememeyi öğreten Hoca’nın da başına ne geleceğini tahmin etmek için daha az hayal gücü gerekiyor.”

(Azınlıkça)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Henryc M. Broder