'Darbe, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlanamadı'

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasındaki gerekçeli kararını açıkladı. Çetin Doğan ile ilgili kısımdaki, 'Darbenin, Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve emekliye ayrılması sonucu ellerinde olmayan nedenlerle gerçekleşmediği...' ifadesi dikkat çekti.

Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan bin 435 sayfalık gerekçeli kararda, önemli değerlendirmelere yer verildi. 'Delillerin Değerlendirilmesi' bölümünde darbenin, Çetin Doğan'ın sağlık nedenleri ve emekli olması nedeniyle ellerinde olmayan sebeplerle gerçekleşmediği belirtildi. 'Çetin Doğan'ın, Mayıs 2003'te kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003'te emekli edilmesi gibi nedenlerle Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanmasının darbe harekâtını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı...' ifadesine yer verildi.

Gerekçeli kararda, ' 'Milli Mutabakat Hükümeti' ismiyle harekât sonrasında iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildiği, ancak icra hareketlerinin tamamlanamadığı...' da belirtildi.

'Genelkurmay Başkanı, Çetin Doğan'ı uyardı'

Kararda, 'Harekât planının Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca öğrenildiği, bu hususun Yaşar Büyükanıt'ın seminer sonuç raporunu hukukçulara inceletmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın OYTS'nun (olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo) oynanmaması talimatları, Genelkurmay Başkanı'nın sanık Çetin Doğan'ı uyarması ile belli olduğu...' bilgisi verildi.

'Sanıklar darbe için çeşitli görevlerde yer aldı'

Kararda, sübuta erdiği kabul edilen sanıkların her birinin darbe harekâtı ile ilgili çeşitli görev aldıkları, harekâttan ve boyutundan haberdar oldukları, mahkûm olan sanıkların eyleminde nedensellik bağının bulunduğu, bu şekilde haklarında mahkûmiyet kararı verildiği anlatıldı.

(Cihan)

Kategoriler

Güncel Türkiye