Balyoz davasında mahkeme Genelkurmay'ı doğruladı

Genelkurmay Başkanlığı'nın Balyoz davasının gerekçeli kararını yalanladığı şeklinde çıkan haberler üzerine mahkemenin Genelkurmay ile temasa geçtiği öğrenildi.

Mahkemenin, 'belgelerin tamamının aslının Genelkurmay tarafından gönderildiği' şeklinde değerlendirilebilecek haberlerin doğru olmadığını belirttiği ifade edildi. Gerekçeli kararda, 'belgelerin bir kısmının aslının gönderildiği' ifadesinin yer aldığı kaydedildi.

Balyoz davasının gerekçeli kararında konuyla ilgili bölümde, “Klasör 2 - Klasör 7 ve Klasör 23'te yer alan Gölcük ve Eskişehir’den elde edilen ıslak imzalı taranmış evrakın asıllarının bulunup bulunmadığı konusunda 26.03.2012 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına yazılan yazıya verilen cevapta birçoğunun asılları bir kısmının onaylı suretleri gönderilmiş bu şekilde taramış evrakların asıllarının mevcut olduğu anlaşılmıştır.” denildi.

Genekurmay Başkanılığı tüm belgelerin aslının kendileri tarafından mahkemeye gönderildiği şeklinde yorumlanan haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Açıklamada, “Mahkemenin gerekçeli kararında ‘Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir’de sanık Hakan Büyük’te ele geçirilen dijitallerde bulunan taranmış belgelerin asıllarının ilgili birliklerde mevcut olduğu, Genelkurmay Başkanlığınca mahkememize bildirilmiştir’ ibaresine yer verilmiştir. Bu ibareden yola çıkılarak, dava konusu tüm delillerin asıllarının bulunduğu ve Genelkurmay Başkanlığınca mahkemeye gönderildiği şeklinde basında yer alan iddialar asılsızdır.” denildi.

Gerekçeli karar ile Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasının birbiriyle örtüştüğü görüldü. Hem kararda hem de açıklamada belgelerin bır kısmının aslının Genelkurmay tarafından mahkemeye gönderildiği belirtiliyor. TSK’nın açıklamasının gerekçeli karar ile ilgili değil basında çıkan yanlış yorumlarla ilgili olduğu ifade edildi.

Öte yandan, haberler üzerine mahkeme ile TSK arasında görüşme gerçekleştiği öğrenildi. Mahkeme, Genelkurmay’a söz konusu haberlerin yanlış olduğunu, gerekçeli kararda böyle bir ifadenin bulunmadığını belirtti. Mahkeme, gerekçeli kararda, 'belgelerin bir kısmının aslının Genelkurmay tarafından gönderildiği' şeklinde ifadenin yer aldığını kaydetti.

 

(Cihan)

Kategoriler

Güncel Türkiye