Anadilde savunma hakkı kavgalar eşliğinde meclisten geçirildi

TBMM’de gergin görüşme maratonunda, anadilde savunma hakkı getiren tasarı maddesi kabul edildi. Madde üzerindeki görüşmelerde, milletvekilleri arasında sık sık tartışma yaşandı. Tasarının kabul edilen birinci maddesi, anadilde savunma imkânını düzenliyor.

Tasarını oylanmasından önce MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural söz aldı ve tasarının ‘Oslo görüşmelerinde’ varılan mutabakat ve terör örgütünün dayatması sonucu getirildiğini söyledi. Vural’ın yerinden söz alması tartışmaya neden oldu.

BDP’li Sırrı Sakık, oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut’a tepki gösterdi. Yakut ise Sakık’a “Elini indir aşağı” diye bağırdı. Sakık’ın, “Sen indir” diye yanıt vermesi üzerine Yakut, “Size mi mahkûm olacağız burada? Grup başkanvekiliniz söz istedi de vermedik mi?” dedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz alarak, “Yasayı bekleyen milyonlarca insan var. Bir siyasi partinin siyasi propagandası için söz vermenizi doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Baluken’in sözleri gerilimi arttırdı.

Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın söz alıp, MHP’yi ‘milletin hassasiyetini kullanarak nifak sokmaya çalışmakla’ suçladı. MHP ve AK Partili vekiller birbirlerine laf attı. MHP’li Oktay Öztürk, AK Parti sıralarına dönüp, BDP’yi kastederek “Bunların kime güvendiğini gördük” diye bağırdı. Baluken ise “Biz sadece kendimize güveniriz” dedi.

Öztürk ve Baluken’in karşılıklı konuşması kavgaya dönüştü. Başkanvekili Yakut oturuma ara verirken, tartışma verilen arada da sürdü. Milletvekilleri MHP ve BDP’lilerin kavgasını önlemeye çalışırken, MHP’li Seyfettin Yılmaz, “Nifak sensin” diye bağırarak AK Partili Ahmet Aydın’ın üzerine yürüdü. Araya giren milletvekilleri olası bir yumruklaşmayı önledi.

Anadilde savunma imkânı

Yoğun tartışmaların ardından kabul edilen tasarının birinci maddesi, anadilde savunma imkânını düzenliyor.

Buna göre, sanık; iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını, kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek.

Bu tercümanın gideri devlet tarafından karşılanmayacak. Bu imkân, yargılamanın sürüncemede bırakılmasına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak.

Tercümanlar, il adli yargı adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilecek. Savcılar ve hâkimler, bulundukları illerdeki listelerden değil, diğer illerdeki listelerden de tercüman seçebilecek. Adalet Bakanlığı, buna ilişkin yönetmeliği, düzenlemenin kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde çıkaracak. Yönetmelik uyarınca tercüman listeleri oluşturuluncaya kadar, sanık mahkemeye kendi tercümanını getirecek.

Kategoriler

Güncel Türkiye