Danimarka Müslümanlar Konseyi, Lars Hedegaard'a yapılan suikast girişimini kınadı

Danimarka Müslümanlar Konseyi (MFR), İslam'ı eleştiren yazılarıyla tanınan yazar Lars Hedegaard’a yönelik dün gerçekleştirilen suikast girişimini kınadı.

Saldırının faillerinin henüz bilinmediğini vurgulayan Danimarkalı Müslümanlar Cemiyeti Sözcüsü Mustafa Gezen, “MFR olarak, Lars Hedegaard’a yönelik gerçekleştirilen saldırıyı esefle kınıyoruz. Saldırının faili ya da failleri henüz bilinmiyor. Ancak her kim olursa olsun, insan hayatına kastedilen böylesi bir saldırının gerçekleştirilmesi asla tasvip edilemez. Danimarka Polisinin saldırıyı mümkün olan en kısa sürede aydınlatacağına inanıyoruz.” dedi.

Dün sabah Kopenhag’ın Frederiksberg semtindeki evinin önünde kar maskeli bir kişinin saldırısına uğrayan 70 yaşındaki İslam’ı eleştiren yazılar kaleme alan yazar Hedegaard, saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Danimarkalı yetkililer saldırganın kimliğiyle ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmaya yanaşmıyor. Danimarka İstihbarat Teşkilatı PET, saldırıyı en ince detayına araştıracaklarını ifade etmekle yetinirken Danimarka Polisi, her türlü olasılığı dikkate aldıklarını söyledi.

Öte yandan Danimarka’nın TV2 televizyonuna konuşan Lars Hedegaard ise; saldırganın 20-25 yaşlarında olduğunu ve Dancayı kusursuz bir şekilde konuştuğunu söyledi.

Hedegaard, saldırı anını şu cümlelerle anlattı: “Kapı çalınınca pencereden baktım ve postacı olduğunu düşünerek kapıyı açtım. Birden silahını çekerek başıma doğru ateş açtı. İlk kurşun başımın yanından geçti ve kulağımı çınlattı. Büyük bir şokla saldırganın üzerine atladım ve biraz boğuştuk. Silahı yere düştü ve tekrar alıp bana ateş etti ancak bu sefer silah tutukluk yaptı. Bunun üzerine panik halinde kaçmaya başladı.”

Konuyla ilgili olarak dün bir açıklama yayınlayan Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt, saldırıyı kınadı. Söz konusu saldırının henüz hangi nedenlerle gerçekleştirildiğinin bilinmediğini vurgulayan Başbakan Schmidt, “Polis konuyu aydınlığa kavuşturmak için elinden geleni yapıyor” dedi.

Hedegaard 2009 yılında Müslümanlığı, nazizm ve komünizm ile aynı çizgide tutan ensetin yaygın olarak bu toplulukta yaşandığını iade eden açıklamaları nedeniyle Kopenhag Şehir Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak tazminat cezasına çarptırılmıştı. Lars Hedegaard’ın 2004 yılında kurduğu Özgür Basın Cemiyeti’nin, sık sık İslam karşıtı programlara ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. 70 yaşındaki Hedegaard yıllarca Danimarka’nın önde gelen gazetelerinde önemli görevlerde bulundu.

 

(Kaynak: Cihan)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Lars Hedegaard