Balyoz sanıklarından KCK yakınlaşması: Onlar da biz de boşa yatıyoruz

Kafes ve Balyoz davası sanıklarından, Tümamiral Mehmet Fatih Ilgar, kendisini ziyaret eden CHP heyetine, “KCK’lılar da boşa yatıyor, biz ne kadar hukuksuz yargılanıyorsak, KCK’lılar da o kadar hukuksuz yargılanıyorlar Hepimizi cem ediyorlar” dedi. “Hrant Dink cinayetini bile bizim üzerimize yıkmaya çalışıyorlar” diyen Ilgar, kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla da gündemde olmuştu.

CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyeleri, Silivri Cezaevi’ne giderek Balyoz davasından ceza alan komutanları ziyaret etti. CHP’lilerin görüştüğü komutanlar, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in istifasını ‘onurlu bir davranış’ olarak değerlendirirken, Emekli Tümamiral Mehmet Fatih Ilgar'ın, 'KCK’lılar da boşa yatıyor, biz ne kadar hukuksuz yargılanıyorsak, KCK’lılar da o kadar hukuksuz yargılanıyorlar' sözleri dikkat çekti.

CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir ve Melda Onur, Silivri cezaevlerinde tutuklu bulunan ve Balyoz Davası'ndan hüküm giyen denizci askerlerle bir araya geldi. CHP Heyeti ziyaret ile ilgili hazırladığı raporda çarpıcı bilgilere yer verdi. Raporda diğer cezaevlerinde kısmen uygulanan “hükümlülerin ve tutukluların yasal sohbet haklarının” Balyoz davasından cezaevinde bulunanlara uygulanmadığı belirtildi. Raporda ayrıca davadaki, “çelişkilere ve gerekçeli karardaki tutarsızlıklara” dikkat çekildi.

'Gül aynı hassasiyet göstersin'

Raporda uzun tutukluluk süresinden söz edilerek, Balyoz davası hükümlüsü askerlerin, “Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, TBMM, özellikle basın bu süreçten sorumludur. Muhsin Yazıcıoğlu ve Turgut Özal’ın ölümlerinde kuşkuları ortadan kaldırmak için hassasiyet gösteren Cumhurbaşkanı bu konuda da hassasiyetini göstermelidir” dediğine yer verildi.

Raporda, cezaevindeki askerlerin Başbakan Erdoğan’ın “tutuklu generaller” ile ilgili açıklamaları şu şekilde yer aldı, “Kimi tutuklular bunu olumlu bulurken kimileri ise bu yumuşamanın arkasından başka bir konunun gündeme gelebileceğini düşünmektedirler. Ancak her halükarda senelerdir dile getirilen mağduriyetin Başbakan tarafından da dile getirilmesini önemsiyorlar. Ancak Başbakan'dan samimiyet bekliyorlar ve sorunun yalnızca tutukluluk değil, mahkemelerdeki hukuksuzluk sorunu da olduğuna işaret ederek, özellikle gerekçeli kararı yazan heyetin böyle bir karara imza attığı için idari denetime tabi tutulmasını istiyorlar.”

Raporda yer alan ifadeler şöyle;

‘Devletin mayın tarlasından kurtuldum, yalan tarlasından çıkamadım’

Mustafa Korkut Özaslan: Emekli Tuğgeneral. 8. Kolordu Komutanı iken gözaltına alındı. Elazığ, Okçular depreminde üstün başarıları nedeniyle Başbakanın sarılıp teşekkür ettiği komutan olarak tanınıyor. Özaslan “60 sn. savunma yaptım, 18 yıl ceza aldım, Terörle mücadele ederken terörist olduk.” diyor. Devletin Mayın tarlasına girdim, sağ kurtuldum. Bu yalan tarlasından sağ çıkamadım. 1996-1998 yıllarında Şırnak ve Irak’ta yürümediğim yer kalmadı. Askerlerim şehit oldu. Ama bugün buradayım.” diyor.

‘Burada yaşananlar Kafka’nın romanına sığmaz’

Kadir Sağdıç: Emekli olmasaydı kuvvet komutanı olacaktı: Davadaki komplolar mahkeme heyetine kadar ulaştı. Biz, sabır gösterdik “gerekçeli karar nedir diye?” Ama mahkeme yeni sahte deliller üretti. Örneğin ben Yunanistan Kıbrıs Daire Başkanı’ydım. Mahkeme inatla ‘hayır deniz kuvvetlerinde görevli’ diyor.  Burada yaşanan haksızlıklar ne Kafka’nın romanına sığar ne de başka bir şeye. Bu haksızlıklar ciltlerce roman olur.

‘Başkanlık sistemine geçiş hedefi için buradayız’

Mehmet Otuzbiroğlu: Kuzey Deniz Saha Komutanı, Koramiral: Ben bunu bir süreç (dış kaynaklı planlanan)  olarak değerlendiriyorum. TSK bu sürecin hedefi oldu.Yaşanan bu süreç TSK’dan tasfiye edilme sürecidir. Burada bulunmamız siyasidir. Bu noktada PKK için uygulanmak istenen bir af ile dışarı bırakılmamız bizim için zuldür ve kabul edilemez. Bu süreçte asıl hedeflere varmanın alt yapısı oluşturulmaktır. Yeni Anayasanın şekillendirilmesi, Ortadoğu’nun yeniden yapılandırılması ve Başkanlık sistemine geçiştir.

‘10 yılın 100 albayı içeride’

Mehmet Fatih Ilgar: Tümamiral,  İskenderun Üs Komutanı. Hem Kafes hem de Balyoz sanığı: Şu anda 10 yılın ilk 10 albayı yani toplam 100 albay içeride. Deniz Kuvvetleri’nin 10 yılını tasfiye ettiler. Doğu Akdeniz’e gemi sokamayanlar, şimdi sondaj yaptırıyorlar. Bizde ise Piri Reis’i Mersin Körfezinin dışına bile gönderemediler. Bizim zamanımızda Doğu Akdeniz’e girmeye cesaret edemeyen ülkeler şimdi Doğu Akdeniz’de istediklerini yapıyor. KCK’lılar da boşa yatıyor, biz ne kadar hukuksuz yargılanıyorsak, KCK’lılar da o kadar hukuksuz yargılanıyorlar Hepimizi cem ediyorlar. Hrant Dink Cinayetini bile bizim üzerimize yıkmaya çalışıyorlar.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye