Avrupa Parlamentosu barış müzakerelerine desteğini açıkladı

Avrupa Parlamentosu, PKK lideri Abdullah Öcalan’la yürütülen müzakerelere tam destek verdi. Strasbourg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Kürt sorunu gündeme alındı. Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, barış müzakerelerinin başarıya ulaşması halinde Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerinin hızlanacağını da sözlerine ekledi.

AB Dönem Başkanı İrlanda adına konuşan Avrupa işlerinden sorumlu bakan Lucinda Creighton, AB’nin Türk hükümetinin başlattığı müzakere sürecine tam ve koşulsuz destek verdiklerini söyledi. Creigton, “Kürt sorunu Türkiye’nin en uzun sureli ve en büyük sorunu konumunda. Müzakerelerin sonuca ulaşması halinde Türkiye ve bölgedeki ülkelerde istikrar kazanacaktır.” dedi. Creighton, PKK’nin AB tarafından terör örgütleri arasında sınıflandırıldığını hatırlatarak, Kürt sorununun sadece barışçıl yöntemlerle çözülebileceğini söyledi. Müzakere sürecine ana muhalefet partisinin ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiğini hatırlatan İrlandalı Bakan, “Paris’te 3 kadını hedef alan cinayetler, müzakerelere karşı bir kesim olduğunu gösteriyor. Ancak bu tür girişimler nedeniyle müzakere sürecinden vazgeçilmemeli.” dedi.

Avrupa Komisyonu Genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle de 'barış görüşmelerinin başarıyla tamamlanmasının, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerini hızlandıracağını'' söyledi. Avrupa Parlamentosu’na Komisyon adına hitap eden Füle, barış müzakerelerinin silahların susması için büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi. PKK’nin örgütünün silah bırakması halinde Türkiye’deki bir ok sorunun çözüleceğini savunan Füle, “Çözüme ulaşılırsa Türkiye’de siyasi ve hukuki alanda demokratik reformlara hız verilecektir. Yeni bir sivil anayasa hayata geçirilebilir. Ayrıca, ifade özgürlüğü başta olmak üzere bir çok temel hakların tanınması anlamında çok önemli adımlar atılacaktır.” dedi.

Paris’te geçen ay 3 PKK’li kadını hedef alan infazları kınayan Füle, “Barışa yönelik çabaları engelleyecek bu tür provokasyon girişimleri umarım başarısız olacaktır.” şeklinde konuştu. Füle, ayrıca, Türkiye’de yakın zamanda mahkemelerde Kürtçe savunma hakkının tanınmasına yönelik reformun çok önemli olduğunu kaydetti.

Avrupa Parlamentosu Hıristyan Demokrat Grup adına konuşan Ria Oomen-Ruijten de, PKK ile yürütülen görüşmelerin sonuca ulaşması halinde, sadece Kürtler için değil tüm Türkiye cumhuriyeti vatandaşları için faydalı bir karar olacağını söyledi. Oomen-Ruijten, muhalefet partilerinin de müzakere sürecine destek vermesi gerektiğini belirtti.

Liberaller ve Demokratlar Grubu adına söz alan Alman parlamenter Alexander Graf Lambsdorff, Ak Parti hükümetinin cesur çözüm çabasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Ankara’nın Öcalan’la açıktan görüşmesinin birkaç yıl önce düşünülemeyecek bir adım olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ da, Türkiye’de kalıcı çözümün sivil bir anayasa ile sağlanacağını ifade etti.

Yeşiller Grubu adına konuşan Helene Flautre ise müzakerelerde Türk hükümetinin kararlı bir tutum izlediğini belirterek, 'Bu müzakere süreci geçmişte başarısızlığa uğrayan girişimlere benzemiyor. Elbette bu müzakereleri yürütmek kolay değil. Ancak, bu süreçten vazgeçilmesi tarihi bir hata olacaktır. Acının sona ermesi ve demokratikleşme sürecinde yeni bir eşik aşılması için çözüm şart.” dedi. Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Flautre, Sakine Cansız, Leyla Söylemez ve Fidan Doğan’ın Diyarbakır’daki cenaze töreninde Kürt halkının barış sürecine destek mesajı verdiğini ifade etti.

Kategoriler

Güncel Dünya