Meclis’te Hozat fişlemeleri gündemi: Onlar fiş değil bilgi notu...

TBMM Hozat Fişlemelerini Araştıran Alt Komisyonu’nda, 2004 yılının alay komutanı emekli Kurmay Albay Namık Dursun’un dinlenilmesi krize neden oldu. Komisyon üyesi, CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, mazeret bildirmesine rağmen komisyonun alay komutanını Meclis’te olmadığı bir günde dinlemesine tepki gösterdi. Dursun, yaptığı açıklama ‘fiş değil bilgi notu’ ifadelerini kullandı.

Aygün, TBMM’ye ve CHP Grubuna Ankara dışında olacağı mazeretini bildirmesine rağmen komisyonun apar topar Namık Dursun’u dinlemesine çok şaşırdı. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na öğleden sonra yazılı olarak başvuran Aygün, alay komutanının yeniden dinlenilmesi talebinde bulundu.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in Başkanlığı’nda erken saatte toplanan komisyon da, emekli albayın talebi üzerine görsel medya görüntü almadı, fotoğraf çekilmedi. Birkaç sorunun ardından sonlanan toplantıda, CHP’li Hüseyin Aygün’ün olmaması dikkatlerden kaçmadı. Aygün’ün, mazeret bildirerek önceki gün Ankara dışına çıktığı belirtildi.

Emekli Albay Namık Dursun’un açıklamaları

Dersim'in Hozat ilçesinde fişlemelerle ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan 'Tunceli İli Hozat İlçesindeki Fişleme İddialarının Araştırılmasına İlişkin Kurulan Alt Komisyon', dönemin Tunceli İl Jandarma Komutanı emekli Albay Namık Dursun'u dinledi.

'...Sizi imha ederim' sözleri hatırlatıldı

Toplantıda, Dursun'a 10 Kasım 2004'te Köylere Hizmet Götürme Birliği faaliyetlerine ilişkin bir toplantıda muhtarlara hitaben 'Ben valiyi temsilen geldim. Bundan böyle akrabası ve kardeşi dağda olan bir aile varsa derhal gitsin mühürleri bıraksın. 1.5 ay size süre tanıyoruz. Bize bilgi vermediğiniz takdirde ne edeceğiz siz düşünün. Dağdakilerle işbirliği sürerse Elazığ hattını keserim, Elazığ'a bırakmam sizi. Tunceli Erzincan bölgesini de abluka içine alırım ve sizi burada imha ederim' şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

Dursun, böyle bir toplantı yaptıklarını ancak kendisinin söz konusu ifadeleri kullanmadığını iddia etti.

Fişleme yapılıp yapılmadığı soruldu

Dursun'a, İl Jandarma Komutanı olduğu dönemde bilgisi ya da talimatı dahilinde fişleme yapılıp yapılmadığı da soruldu.

Türk Ceza Kanunu'nda 1 Nisan 2005'ten itibaren kişisel kayıtların veri altında toplanmasının yasaklandığını belirten Dursun, şöyle devam etti: 'Bununla ilgili zaten o dönemde Jandarma Genel Komutanlığı'nın yazılı bir emri vardı. Bu emir çerçevesinde bütün tutulan fişler ortadan kaldırıldı. Bir tek bilgi toplama işlem merkezince yasal olarak tutulan fişler kaldı. Bunun dışında Jandarma'nın benim dönemimde herhangi bir gayrı yasal fiş toplaması ve kaydetmesi mümkün değil. Çünkü bu konuda defalarca personelimi uyardığımı çok iyi biliyorum. Kriminal sonuçlardan da bir şey çıkacağını düşünmüyorum.'

'Ben onu fiş olarak görmedim, o kanımca bilgi notudur'

Medyaya yansıyan biyografik bilgi fişlerinin yasal olduğunu düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Dursun, 'Ben onu fiş olarak görmedim, o kanımca bilgi notudur. Ama fiş olarak da adlandırılabilir, ama yine de gayrı yasaldır' karşılığını verdi.

TCK'daki değişiklikle 2005'e kadar tutulan kayıtların daha sonra ne şekilde ortadan kaldırıldığının sorulması üzerine Dursun, 'Bilgi fişleri dediğiniz, insanlarla ilgili bilgi kayıtları tutulabilirdi ama TCK'daki değişiklikten sonra bunlar tamamen kaldırıldı' dedi.

Dursun, 'Bu bizce bir fiş değil bilgi notudur' dedi, toplanan bu bilgilerin dijital ya da fiziki ortamda kopyanma ihtimaline ilişkin bir soruya ise 'personel, özellikle meraklı personel, bu tür şeyleri bazen manuel bazen dijital ortamda tutmuş olabilir. Biz bilgisayarlarda o dönem yaptığımız incelemelerde bunlarla ilgili herhangi bir dosya kaydını tespit etmedik' yanıtını verdi.

28 muhtar ortak bildiri vermişti

2004 yılında Hozat Alay Komutanı Albay Namık Dursun’un, toplantıya katılan muhtarların şikâyetine neden olan, baskı ve tehdit içeren sözlerinin ve imzalarının yer aldığı tutanak komisyon dosyasında yer alıyor. Aralarında, Akpınar, Karabakır, Altınçevre, Beşelma, Çağlarca, Çığırlı, Karabakır, Karaçavuş, Kardelen, Köprübaşı, Uzundal, Sarısaltık, gibi 28 köy muhtarının altına imza attığı tutanak da, alay komutanı Namık Dursun’la ilgili bilgiler şöyle:

-10 Kasım 2004 tarihinde Tunceli Hozat ilçesi kaymakamlığının köylere hizmet götürme birliği adı altında yapılan toplantıda Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Namık Dursun konuşmasında tehdit savurarak şu sözleri söylemiştir:

-Muhtar olup da çocukları dağda olan muhtarlar istifa edecekler.

-Köyde terörist faaliyetleri tespit ettiğim muhtarların başını ezerim.

-Devletin kendilerine 116 milyon maaşının hakkını vermeyen muhtarın başını ezerim.

-Tunceli bölgesinde vurulan teröristin cenazesine katılan araçlara bilinçli olarak 19 milyar para cezası kestim.

-Köyde muhtarlık yapan kişilerin dağdaki akrabaları bulunan muhtarların teröristlerden güç aldığını tespit ettiğimde bunlarla ilgili kaymakamlarla görüşüp mühürlerini elinden alırım.

-Tunceli bölgesinde 36 tane sol örgütün faaliyet yürüttüğünü bu faaliyetlerin dörtte üçünü Tuncelilerin oluşturduğunu ve Tuncelilerin yüzde 80’inin sol örgüt olduğunu tespitte bulunmaktayız.

-Tunceli eğer böyle hareket ederse Pülümür yolunu keserim. Elazığ yolunu keserim gelsin; MKP size baksın.

- Kursağınızdan geçen devletin 3 kuruş hakkını vereceksiniz. Ben burada il valimizin adına bulunup onun adına konuşuyorum.

-Toplantı sonunda ilçe kaymakamı, albayın tüm söylediği sözlerinin altına imzamı koyuyorum ve teşekkürlerimi sunuyorum. bu konuşmalardan dolayı Hozat halkı ve muhtarları tedirginlik ve kaygılarımızı kamu oyuna sunarız”.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Hozat Namık Dursun