Fransa, Türkiye’yi şoke etmeden Ermenileri memnun etmek peşinde

Fransız Senatör Nathalie Goulet, Ermeni soykırımıyla ilgili Türkiye ile de görüşerek her iki tarafı memnun edecek bir çözüm arayışında olduklarını söyledi. 1915 olaylarının yüzüncü yılında soykırımın daha güçlü şekilde gündeme geleceğini belirten Goulet, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın takınacağı tavrın ise belirleyici olacağını dile getirdi.

CİHAN’a  konuşan Orne Senatörü Goulet, “Fransa, dosyaya Türk hükümetiyle bakarak, Ermenileri memnun edecek fakat Türkiye’de de şok etkisi yaratmayacak bir çözüm arayışında” dedi.

Goulet, Fransa’da şu an itibariyle yeni bir tasarının meclis gündemine gelme ihtimalini ise düşük gördüğünü söyledi. Bunun Ermeni Soykırımı’nın Fransa gündeminden tamamen düşmesi olarak algılanmaması gerektiğini de belirten Nathalie Goulet, 1915 olaylarının yüzüncü yılında Ermeni Soykırımı’nın ülke gündemine güçlü bir şekilde getirileceğini belirtti. Fransa’daki Ermeni toplumunun üçüncü girişiminde François Hollande’nin takınacağı tavrın belirleyici olacağını söyleyen Orne Senatörü, 'Ermeni diasporasının 2015 girişimlerinin diğerlerinden farklı sonuçlanacağını söyleyebilirim” dedi.

Son dönemde yeni bir ivme kazanan Fransa Türkiye ilişkilerinin önünde en büyük engelin Ermeni meselesi olduğunu söyleyen Goulet, Ermeni diasporasının Fransa’da çok güçlü olduğunu hatırlattı. Ermeni dosyasına çözüm arayışında olan Fransa hükümetinin bu sefer Türkiye’yi göz ardı etmeyeceğini tahmin ettiğini dile getirdi.

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Nicolas Sarkozy’nin gidişiyle yeni bir boyut kazandığını kaydeden Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un da Türkiye’ye bakışının çok olumlu olduğunu hatırlattı ve ‘ilişkilerde yeni bir sayfa yazılıyor’ dedi.

“Hâlâ Türk ve Azeri dostuyum”

Fransa’da geçtiğimiz yıl gündeme gelen Ermeni Soykırımı’nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının Anayasa Mahkemesi’ne taşınarak iptal edilmesinde önemli rol oynayan Orne Senatörü Nathalie Goulet, “Ermeniler, soykırımı inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili verdikleri mücadelelerinde, Yahudilerin soykırımla ilgili verdikleri mücadele gibi haklıdırlar” sözlerini kullandığını da doğruladı. Senato Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Goulet, kendisinin Türkiye ve Azerbaycan dostu bir senatör olduğunu hatırlattı ve inkar yasasıyla ilgili düşüncelerinin geçtiğimiz yıldan bu yana değişmediğini de belirtti. Goulet, “Ama Gürcistan’da yaşadıklarım beni şok etti. Bazı şeylerle yüzleşince daha iyi anlayabiliyorsunuz. Ermeni olaylarında mağdurlar var. Siz bu mağduriyeti inkar ederseniz onları ikinci kez öldürürsünüz” ifadelerini kullandı. 

İlgili haber;

Goulet: “Ermeniler soykırımla mücadelelerinde Yahudiler kadar haklıdır” 

 

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Nathalie Goulet