Heybeliada Ruhban Okulu köklü bir restorasyona hazırlanıyor

Ekümenik Patrikhane, Heybeliada Ruhban Okulu'nda köklü bir restorasyon yapmaya hazırlanıyor. Selanik Aristotelios Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ne hazırlatılan plana göre okulun genişletilmesi, modernleştirilmesi, amfitiyatrosu ile yurtların tek kişilik hale getirilmesi gibi köklü bir restorasyondan geçirilmesi hedefleniyor.

Cihan - Bursa Metropoliti ve Heybeliada Agias Triados Kilisesi Başrahibi Elpidoforos, Yunanistan'ın Kavala şehrinde 'Patrikhane'nin Heybeliada Ruhban Okulu: Geçmiş, Bugünü ve Gelecek' konulu bir sunum yaptı. Türkiye'de son yıllarda artış kaydeden Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden faaliyete geçebileceğine yönelik açıklamalar üzerine umutlanan Ekümenik Patrikhane, yeniden açılması halinde tarihi okulda köklü restorasyon ve genişletme çalışmaları için çalışma başlattı.

Bu bağlamda Selanik Aristotelios Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün tamamladığı çalışmayı anlatan Bursa Metropoliti ve Heybeliada Aya Triados Kilisesi Başrahibi Elpidoforos, okulun derslikleri, amfitiyatrosu ve yurtlarının kapsamlı bir restorasyondan geçirileceğini anlattı. Ruhban Okulu'nda yapılacak en önemli değişikliklerden biri de öğrencilerin kalacağı yurtlarda yaşanacak. Modern bir görünüm arz edecek olan yurt odaları, manastırı çevreleyecek şekilde inşa edilecek. Odalar tek kişilik olacak şekilde planlandı.

Heybeliada Ruhban Okulu'nun faaliyete geçmesiyle birlikte çeşitli dillerdeki 120 binden fazla kitabıyla dünyanın zengin kütüphaneleri arasında yer alan kitaplık da elektronik ortamda ziyaretçilerin istifadesine sunulacak.

1844 yılında açılan Heybeliada Ruhban Okulu, 1894'teki depremde tamamen hasar gördü. Okul, 17 aylık inşa çalışmalarının ardından 1 Ekim 1896'da açılarak bugüne ulaştı. 1950'li yıllarda da önemli bir restorasyondan geçirildi. Heybeliada Ruhban Okulu, 1971'de çıkarılan 'Özel Okullar Kanunu' çerçevesinde kapatılmıştı.

(Cihan)