Pınar Selek davası unutulmayacak

Hala Tanığız Platformu, 20 Nisan 2013 Cumartesi günü Pınar Selek'in müebbet cezasını ve yaşadığı haksızlıkları kamu oyununun alışarak unutmasının önüne geçebilmek üzere bir sempozyum düzenliyor. Cezayir salonunda yapılacak sempozyum saat 10.00'da başlayacak.

24 Ocak 2013 tarihinde kendi kesin beraat hükmünden dönerek Pınar Selek’i ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm eden mahkeme kararıyla ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek. Bu süreçte, Türkiye'nin hergün değişen gündeminde kamu oyunun unuttuğu diğer davalar gibi olmaması için düzenlenen sempozyumla ilgili Hala Tanığız Platformu tarafından kaleme alınan çağrı metninde şu ifadeler yer alıyor; 

Bu sadece bir sempozyum değil, bir ortak yemin:

‘Pınar Selek’in müebbetine alışmayacağız!’

Hala Tanığız Platformu olarak 20 Nisan 2013 Cumartesi günü İstanbul Cezayir Salon'da ‘Pınar Selek’in Mücadelesinin Düşündürdükleri Akademide Özgürlük, Siyasette İrade, Yargıda Adalet’ başlığıyla uluslararası bir sempozyum düzenliyoruz.

Pınar Selek’in kuşatıldığı ve son olarak mahkûm edildiği Mısır Çarşısı komplosunun ifşa edileceği, Selek’in adalet mücadelesi ve örgütlenen dayanışmanın paylaşılacağı sempozyumda, akademik özgürlük, 28 Şubat post-modern darbesi ve adil yargılanma hakkı ve yargılama pratiği başlıklı üç oturum gerçekleştirilecek. Bu oturumlarda alanında uzman akademisyenler, hukukçular, insan hakları gözlemcileri, siyasetçiler, çeşitli Avrupa devletlerinden katılımcılar, gazeteciler ve öğrenciler konuşmacı olarak yer alacaklar. Sempozyumun kapanışı ise Esmeray'ın “Bizim Atölye” adlı performansıyla yapılacak.

Sempozyum www.pinarselek.com internet adresinden de canlı izlenebilecek.

Hatırlanacağı üzere doksanların andıçlı ve hukuksuz ortamında Kürt sorununa ilişkin çalışmasına el konulan, görüştüğü kişilerin isimlerini vermediği için ağır işkencelere maruz kalan Pınar Selek, gaz kaçağından olduğu bilirkişi raporlarıyla sabit bulunan bir patlamanın faili kılınmış ve on beş yıldır Mısır Çarşısı komplosu ile kuşatılmış bulunuyor. Sahte raporlar, işkenceye dayalı ifadelerle ‘bombacı’ ilan edilen, davasına her türlü dış siyasi müdahalede bulunulan Pınar Selek kişilik katli olarak dayatılan bu davadan tam üç kez beraat etti. Ancak son birkaç ay içinde mahkeme heyeti de değiştirilerek yürütülen incelikli bir operasyon sonucu hukuk tarihinde eşi görülmedik biçimde bir mahkeme yasalara aykırı olarak kendisini temyiz mercii yerine koydu ve 24 Ocak 2013 tarihinde kendi kesin beraat hükmünden dönerek Pınar Selek’i ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm etti. Son sözü Yargıtay söyleyecek.

Yurtiçi ve yurtdışında büyük infilal yaratan bu hukuk cinayeti sonrası dayanışma her geçen gün daha da büyüyor. Bu sempozyum aracılığıyla bir kez daha Türkiye’nin Pınar Selek Davası’nda sergilediği tutumun, ifade özgürlüğü, akademik özgürlük, adil yargılanma hakkı ve dolayısıyla demokratikleşebilme açısından kritik bir eşik olduğunu, darbe dönemleriyle hesaplaşma ve barışın tesisi açısından da belirleyici bir ölçüt sayıldığını anımsatmak isteriz.

Pınar Selek, muhalif ve müdahillere göz dağı simgesi olarak seçildi. Belli ki halen kurban edilmesi için gayret edenler var. Tam da bu sebeple bu düzenlenen sadece bir sempozyum değil, bir ortak yemin: ‘Bu müebbete alışamayacağız. Bu hukuk cinayetine seyirci kalmayacağız.

Pınar Selek’in beraatini geri istiyoruz. Bu talep aynı zamanda bizim adalet ve demokrasi tanımımızdır.

 

                                              

 

                                                                                                          

 

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları