24 Nisan hatırlanıyor

24 Nisan dolayısıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde anma etkinliği düzenlenecek. Taksim Meydanı’nda yapılacak olan anmada 19.15’te bir metin okunacak.

24 Nisan 1915’te Ermeni aydınlarının tutuklanarak ölüm yolculuğuna çıkarılmaları, son üç yılda olduğu gibi bu yıl da Taksim Meydanı’nda anılacak. İzmir, Diyarbakır, Batman, Adana gibi çeşitli şehirlerde de anma etkinlikleri düzenlenecek.

Taksim’de düzenlenecek anma etkinliği için hazırlanan “Soykırım kurbanlarını anıyoruz” başlıklı çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: “Son 100 yılda bu topraklar çok acılar gördü. Bir halklar mozaiği olan Anadolu, yekpare bir ulus yaratma sevdasıyla kısırlaştırıldı, renksizleştirildi, soldu. Başta Müslüman olmayanlar olmak üzere halklar topluca ülkeden sürüldü, kaçırtıldı, mülksüzleştirildi; kalabilenler zorla asimile edildi, asimile edilemeyenler de inkâr veya imha edildi. Ama en korkuncu, bu toprakların en eski ev sahiplerinden olan Ermenilerin başına geldi. 24 Nisan 1915’te başlayan bu imha hareketiyle Ermeni halkı topluca yok edildi. Bu trajik hatırayı unutmamak ve unutturmamak için; Ermeni Soykırımı’nın 98. yılında, yitirdiğimiz bütün yurttaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğilmeye davet ediyoruz”

Taksim’deki anma etkinliği kapsamında saat 19.15’te bir metin okunarak soykırım gerçeğinin kabul edilmesi istenecek. Etkinliğe ilk defa Avrupa’dan çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılacak.

* İHD İstanbul Şubesi ve Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafian, 24 Nisan Çarşamba günü saat 11.00’de Kütahya Mutasarrıfı Ali Faik Ozansoy'un Zincirlikuyu'daki mezarını ziyaret edecek. (Ali Faik Bey’in hikayesi için tıklayın.)

* 24 Nisan’da tutuklanan aydınların kaldığı, eski Merkez Cezaevi olan, şimdi ise Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan yapının önünde saat 12.30’da basın açıklaması yapılacak. Soykırım sırasında varlığı sona eren 2 bin 300 Ermeni köyünün isimleri bir panoya yazılacak. İsveç Asur Gençlik Derneği’nden Şabo Boyacı de burada bir Süryanice konuşma yapacak. Anma töreninin ardından, bundan iki yıl önce zorunlu askerliğini yaparken vurularak hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın mezarı ziyaret edilecek.

* Dersim Ermenileri Derneği, Dersim’de ilk kez anma etkinliği düzenleyecek. Anma, Seyit Rıza Heykeli önünde yapılacak.

* İzmir Basmhane’de saat 18.00’de çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir anma etkinliği düzenlenecek.

* Diyarbakır’da anma etkinlikleri BDP tarafından organize ediliyor. 24 Nisan’da saat 12.00’de Sümerpark’tan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı’na yürüyüş düzenlenecek.

* Adana’da Merkez Bankası önünde saat 13.00’de basın açıklaması yapılacak.

* Batman, Ankara ve Bodrum’da da 24 Nisan anmaları gerçekleştirilecek. 

Kategoriler

Güncel Türkiye