Türkiye, Suriye sınırına duvar örecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilevegözü Gümrük Kapısı’yla Suriye arasında bulanan 2 bin 400 metrelik Türk toprağının güvenliğinin sağlanması için dikenli tel ve duvar örüleceğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Yazıcı, güvenliği sağlamak adına Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile protokol imzaladıklarını bildirdi. Hayati Yazıcı, “Bu yolun her iki tarafına; coğrafi konuma ve güvenlik gereksinim boyutuna göre dikenli tel ve duvar örülecektir. Proje de engel sistemi, telefon ve kamera sistemi, bariyer ve aydınlatma sistemleri de yer almaktadır” dedi.

Suriye’de yaşanan olumsuzlukların ardından güvenlik problemlerinin ön plana çıkması ve Cilvegözü Kapısı’nın karşısındaki Suriye’nin Bab-el Hevva Sınır Kapısı’nın muhaliflerin eline geçmesinden sonra Türkiye plakalı araçların Suriye’ye giriş-çıkışı 24 Temmuz 2012 tarihinde yasaklanmıştı.

Ancak Suriye’ye yönelik insani yardımların gönderilmesi ve Suriye halkının insani ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla Cilvegözü’nden 2 bin 400 metre ileride sınır hattının sıfır noktasında bir aktarma bölgesi oluşturularak Türk TIR’ları ile getirilen yardım malzemesi ve diğer eşyaların burada Suriye plakalı araçlara aktarılması sağlandı. (EE)

(CİHAN)

Kategoriler

Güncel Gündem