Polisin gazlı müdahalesi olayları çığrından çıkardı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Polisimiz tarafından gösterilerin ilk zamanlarında ortaya konan aşırı tedbir, haklı olarak tepki toplamıştır' dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştükten sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Polisin Gezi Parkı’nda yapılan haklı eylemlere gazla müdahale etmesinin olayları çığrından çıkardığını' söyledi.

Çevre duyarlılığı hareketine karşı yapılan şiddetin yanlış olduğunu söyleyen Arınç, 'O ilk olayda çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır o insanlarımızdan özür diliyorum. Ama sokaklarda tahribat yapanlara özür borcumuz olduğunu düşünmüyorum.' dedi.

Bülent Arınç’ın konuşmasının satır başları şöyle;

*Hepimizin, toplumun ortak arzusu sokaklara huzur ve güvenin, en önemlisi de sağduyunun hakim olmasıdır. Şiddet içeren gösteriler azalmaya başladı.

*Polisimiz tarafından gösterilerin ilk zamanlarında ortaya konan aşırı tedbir, haklı olarak tepki toplamıştır. Bununla ilgili incelemeler de idari yoldan başlatılmıştır. Ancak son 5 gündür polis, büyük bir fedakarlık içinde, vakar ve sağduyu içinde bu milletin bir evladı olarak, milletin kendi evlatlarına karşı son derece hassas bir konumdadır.

*İllegal örgütlerin kışkırtmalarına karşı polis üzerine düşeni yapıyor. Bu Cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Türkiye’nin zenginliği farklılıkları hoşgörü ile tutmasıdır. Farklılıkların hepsine saygı duyduk, toplumun bütün kesimlerine eşit mesafede durduk. Bize oy vermeyen vatandaşlarımızı her zaman anlamaya çalıştık. Toplumla inatlaşacak bir anlayışın içinde olmadık, olmayacağız. Bize oy vermek zorunda değil ama bize oy vermeyenlerin de talebini dinleriz. Her vatandaşımızın özgürlüğü bizim teminatımız altındadır.

*Bütün taleplere açığız, yeter ki şiddet bir ifade diline dönmesin. Çevre duyarlılığı ile başlayan tepkiler artık farklı bir hal aldı. Masum tepkiler illegal gruplar tarafından kullanılmaktadır. Türkiye’nin itibarına zarar vermektedir. Maalesef istenmeyen bir olay oldu, Abdullah Cömert hayatını kaybetti. Üzgünüz. Ateşli silahla ölmedi, belki başına sert bir cisim ölümüne sebebiyet vermiş olabilir. Ölümüne yol açan olayın fail veya faillerin bulunmasını arzu ediyoruz. Ailesine tekrar başsağlığı diliyorum.

Dış basın abartılı yayın yaptı, BDP ve MHP’ye teşekkür

*Çevreci duyarlılığını istismar edenler özellikle Ankara’da ağır hasar verdi. Bu olaylardan turizmin de yara aldığını söylemek istiyorum. Dış basının abartılı yayınları itibara zarar verdi.

*Biz kendimizi hesaba çekeriz, çekiyoruz. Biz herkesin hükümetiyiz, bu gösterileri doğru okumak için hassasiyet içindeyiz. MHP ve BDP’ye tutumları nedeniyle teşekkür ediyoruz. CHP Genel Başkanı’nın cümlelerine teşekkür ederiz. Yaşanan pek çok olayda CHP’li vekillerin, teşkilatlarının etkisi var. Olayları hiçbir şekilde tasvip etmediği, olayların yatışması olumlu bir dil kullanmasını bekliyoruz.

*Gösterileri sabırla izleyen vatandaşlarımızdan daha fazla sabır, sağduyu bekliyoruz.

*Her şey devletin kontrolü altındadır. Haklı tepkilerini gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

*Gözaltında olan çok fazla kişi yok. Alınanlar 1 saat sonra serbest bırakılıyor. Hiçbir vatandaşımızın gözaltında fazla kalmasını istemiyoruz.

Polisin gaz kullanması olayları çığrından çıkardı

*Yayalaştırma çalışmasına kimsenin tepkisi olmadı. Burada AVM yapılacağı bilgisini edinen, ağaçların yerlerinin değiştirilmesiyle vatanseverliğin gereği olarak eylem yapıldı. Eylemler, meşrudur, haklıdır, doğrudur. Emniyet güçlerimizin gaz kullanmaya başlaması olayları çığrından çıkarmıştır.

Kamuoyunu aydınlatacağız

*Kesin bir gözaltı sayısı veremem ancak çok fazla değil. Alınanlar da uzaklaştırılıp bırakılıyor. Gezi Parkı'nda içlerinde milletvekili Sırrı Önder arkadaşımızın da aralarında bulunduğu eylemcilerin haklı tepkilerini polisin gaz kullanımı olayları çığrından çıkardı. Ben de önümüzdeki günlerde bu eylemi yapanlarla ve derneklerle görüşeceğim.

*Taksim'le ilgili benzer kanunlara karşı çıkacağız ve her kanunla ilgili kamuoyunu aydınlatacağız. İnkar etmeyeceğiz vatandaşı dinleyeceğiz.

*Hizmet kusuru işlemiş olabiliriz ve bunu bize hatırlatanları da reddetmeyiz... Sadece bu olayda değil başka olaylarda da yanlışlıklar yapmış olabiliriz.

*Üslup fevkalade önemli. Herkes için olduğu gibi politikacılar için de önemli. Ama belli isimleri ortaya koymayı doğru bulmam. Ama esas olan yöneticilerin kuşatıcı olabilmesidir. Elbette ilk başta illegal örgütler kaygısıyla farklı bir üslup kullanılmış olabilir ama 76 milyona hitap ederken dikkatli olmalıyız. Ama bu mevcut durumu da meşrulaştırmaz. Hiç bir çevre duyarlı insanın da ambulansta polis var mı denilerek ambulansın yakılmasını haklı bulmaz.

Ağaçlar için feryat edenlerden özür diliyorum

*Arkadaşlar hükümete, bir başbakan vekiline böyle sözler söyleterek ne elde edilebilir? Ama bu iş ilk başladığında bu Belediye Meclisi'nden çıkan kararı anlatacak bir otorite lazımdı. Vali, Belediye Başkanı ya da Bakan... Ama 'biz size bunu yaptırmayız' denilerek bu olay bu hale getirildi. Bir insanın iki dili olur ya siyasetin dili ya şiddetin dili. Şiddetin dilini kullanırsanız kimse sizi dinlemez ama demokratik yöntemlerle bunu anlatabilirsiniz. Benim gittiğim bir düğünde yavaş yavaş başlayan protestolar başladı. Benim kendi adıma korkum yoktur. Ama o geceye katılan, beni davet edenlerin gecesini niye zehir ediyorsunuz. O ağaçlar için feryat edenlerden özür diliyorum ama sokakta şiddet uygulayanlara da bir özür borçlu olduğumuzu düşünmüyorum.

Referandum yapılabilir

*Ortalıkta çok yanlış haberler konuşuluyor. Bunları engellememiz aslında demokrasi anlayışımızı gösteriyor. Ta Amerikalar'dan bas-konuş yöntemiyle yağdırılan talimatlar var. Biz bunları şu ana kadar kesmedik. 'Şu kadar genç hastane', 'yok şu gaz kullanıldığı' diye yalan haberler yayılıyor. Bu iddialar elbette araştırılacaktır. Gezi Parkı ya da Topçu Kışlası'na ne yapılacağı belli değildir. Önce mahkeme kararını inceleyelim sonra halkımızın isteği ve paydaşlarla konuşup karar verelim. Geçmişte İDO vapurlar için anket yaptı. Bu yapılaşma için de referandum yapılabilir desteklerim. Portakal gazı sarin gazı ajitasyondur.

Hatalarımız varsa ders çıkartacağız

*Şu ana kadar zarar 70 milyondan fazladır. Duyarlı vatandaşlar, sendikalar, kurumlar bunu bugün sona erdirecektir ben buna inanıyorum. Hatalarımız varsa bunlardan ders alacağız.

Kategoriler

Güncel Gündem