Muhalif Cizvit rahibi El Kaide kaçırdı

Suriye’de Esad rejimine yönelik eleştirileriyle tanınan ve 12 Haziran 2012’de ‘rejim karşıtı’ olduğu gerekçesiyle ülkeden sınırdışı edilen İtalyan Cizvit Rahibi Paolo Dall’ Oglio kaçırıldı.

ÖZGE ATASEL
oatasel@gmail.com

Suriye’de Esad rejimine yönelik eleştirileriyle tanınan ve 12 Haziran 2012’de ‘rejim karşıtı’ olduğu gerekçesiyle ülkeden sınırdışı edilen İtalyan Cizvit Rahibi Paolo Dall’ Oglio, Suriye’nin Rakka kentinde, yolda yürürken muhalifler tarafından kaçırıldı. Dall’Oglio’yu El Kaide bağlantılı Irak İslam Devleti Örgütü’nün kaçırdığı  tahmin ediliyor.

Sınırdışı edildi
 
1960’larda Roma’daki Papalık Gregoryen Üniversitesi’nde karşılaştırmalı dinler ve İslam çalışmaları üzerine doktorasını yapan Peder Dall’ Oglio, daha sonra Arapça öğrenmek için Suriye’ye geldi. Daha sonra Şam yakınlarındaki Mar Musa Manastırı’nda çalışmaya başlayan Dall’ Oglio, Manastırı yeniden canlandırdı ve 1982’de, tarih boyunca dünyanın dört yanından gelen keşişlere sığınak olan kilisenin kapılarını yeniden açtı. Yaklaşık 30 yıl aynı Mar Musa Manastırı’nda görev yapan Cizvit Peder, Suriyeli Hıristiyanlar ve Müslümanları tarafından da yakından tanınıyor ve seviliyordu. Dell’Oglio, 2006’da dinlerarası diyaloga yaptığı katkılar dolayısıyla ‘Anna Lindh Euro- Med Ödülü’nü kazanmıştı. Siyasi konulara mesafeli tutumuyla tanınan Dell’Oglio, Suriye’deki çatışmalar başladıktan sonra Suriye’nin birliğinin önemini vurgulayan yazılar kaleme aldı. Niyetinin siyasete karışmak olmadığını Suriye yönetimine anlatmaya çalışsa da 2012 Noel’inde yayınladığı “Allah’ın hükmünün rejimden üstün olduğu” mesajı Esad rejimi bardağı taşıran damla oldu ve sınırdışı edildi. 
 
İtalya devrede
 
Suriye’de barışın sağlanması için Temmuz ayında Papa Fransua’ya mektup yazan ve Ortadoğu’da çoğulcu toplumların savunucusu olarak, Hıristiyanların rolünün iki hasım arasında arabulucu olmak ve uzlaşmayı sağlamak olduğunu vurgulayan Dell’Oglio’nun nerede olduğunun tespit edilmesi ve serbest bırakılması için İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girdi. Ancak Agos’un baskıya girdiği saatlera kadar henüz Dell’Oglio’nun nerede olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. (ÖÇ)
 

Kategoriler

Güncel Gündem