HSYK Eminağaoğlu kararının gerekçelerini açıkladı

HSYK, eski YARSAV Başkanı ve İstanbul Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında verdiği, “yer değiştirme cezasının” gerekçesini tamamladı. Gerekçeli kararda, HSYK ceza soruşturmalarında delil olarak kabul edilemeyen “tesadüfî delillerin” hâkim ve savcılar hakkındaki disiplin soruşturmalarında delil sayılabileceğine vurgu yaptı.

 

HSYK 2. Dairesi, eski YARSAV Başkanı ve İstanbul Hâkimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’ya verdiği yer değiştirme cezasının gerekçesini tamamladı. Gerekçeli kararda, Eminağaoğlu’nun YARSAV Başkanı sıfatıyla çeşitli tarihlerde yaptığı basın açıklamaları ve gazetelere verdiği demeçleri cezaya gerekçe yaptı. Eminağaoğlu’nun gazeteci Hrant Dink hakkında, TCK’nın 301. maddesi kapsamında açılan davaya eleştirileri de HSYK, cezaya dayanak gösterdi. Kararda şu değerlendirme yapıldı: “Halen yargılaması devam eden ve temyiz aşamasında, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı sıfatıyla kendisi tarafından tebliğ name hazırlanması muhtemel Dink ve Ergenekon olarak bilinen davalarla ilgili bazı beyanlarda sanki bir cumhuriyet savcısı değil de siyasetçiymiş gibi ifade tarzı benimsemiştir.”

Kararın gerekçelerinden öne çıkan maddeler

• 'Kanal D televizyonunda, Yeni Aktüel dergisi ve Milliyet gazetesinde TCK 301.maddesinin hukuksal sorun yarattığını, Hrant Dink davasında suç oluşmadığını, Yargıtay savcılığı olarak iddia ettiklerini, bu davanın kamuoyu baskısı sonucu açıldığını,7 makalenin okunup, 8.nin okunmadığını, bir cümlenin cımbızla çekip alınarak Dink'in cezalandırıldığını söylemek. (Eminağaoğlu'nun Hrant Dink'in suçsuz olduğu gerekçesiyle bu karara yaptığı itiraz da Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından reddedilmişti)”

• “Cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül ile ilgili olarak, hakkında soruşturma olan kişilerin bu makama aday olmaması gerektiğini ve eşinin kıyafetinin kişisel tercihin ötesinde türbanın yaygınlaştırılmasına destek niteliğinde olduğunu söylemek”

• “Haberal ve bazı hocaların tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Anıtkabir de katıldığı bir etkinlikte ''olay bilime ve yargıya saldırı boyutuna geldi, bilime hiza bombası atmaya çalışıyorlar, buna izin vermeyeceğiz'' demek”

• “Mustafa Balbay tutuklandığında Cumhuriyet Gazetesini ziyaret etmek ve Balbay ın tutuklanma biçimini eleştirip savcılar üzerinde baskı oluşturacak şekilde demeç vermek”

Dink’i mahkûm edenler ödüllendirilmişti

Hrant Dink davasında 17 Ocak’ta verilen kararın ardından YÖN Haber'e konuşan İstanbul eski Baro Başkanı Avukat Turgut Kazan 'örgüt yok' kararına şaşırmadığını belirterek bazı bilgiler vermişti.

Kazan,  Hrant Dink'in Türklüğe hakaret davasında mahkûm edilmesini savunanların ödüllendirildiğini ifade etmişti.

Turgut Kazan dava sürecinde yaşananları şöyle özetlemişti;

• Hrant'a verilen cezayı onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanlığına getirildi.

• Hrant'a verilen cezaya itirazı reddeden ve Hrant'ın ceza almasını canla başla savunan, 35 sayfalık mütalaa hazırlayan Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu üyelerinden Nihat Ömeroğlu'nun oğlunun İstanbul'daki nikah törenine başbakan Erdoğan katıldı.

• Hrant'ın mahkum edilmesi yönünde oy veren diğer üyelerden Hasan Erbil , Yargıtay Başsavcılığına getirildi.

• Yargıtay Başsavcılığı değiştikten sonra , Hrant Dink'in Türklüğe hakaret suçu işlemediğini söyleyen, 9 ve 12 sayfalık iki ayrı tebliğname ile böyle bir suç işlenmemiştir diyen Ömer Faruk Eminağaoğlu İstanbul'daki sulh ceza mahkemesine sürgün edildi.