Adalar’da seçimin ilk galibi kadınlar oldu

BDP ve HDP yerel seçimlerde eş başkanlık sistemi ile seçime giriyor. Seçime katılacakları her yerde başkan adaylarından biri kadın olacak. Ancak HDP, Adalar’da bu sistemi bir adım daha ileri götürdü. İlçe başkan adayı Kayuş Çalıkman Gavrilof eşbaşkan uygulamasının dışında tek başına seçim yarışına girecek. Belediye Meclisi üye adayları ise tamamen kadınlardan oluşuyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

BDP ve HDP yerel seçimlerde eş başkanlık sistemi ile seçime giriyor. Seçime katılacakları her yerde başkan adaylarından biri kadın olacak.  Ancak HDP, Adalar’da bu sistemi bir adım daha ileri götürdü. İlçe başkan adayı Kayuş Çalıkman Gavrilof eşbaşkan uygulamasının dışında tek başına seçim yarışına girecek. Belediye Meclisi üye adayları ise tamamen kadınlardan oluşuyor. Yerel seçimler arenasında oldukça önemli bir hamle yapmış oluyor.  AKP’nin hiç seçim kazanamadığı Adalar’da yarış bu kez kızışacak görünüyor. Kayuş Çalıkman Gavrilof, Adalar’da iddialı.  ‘Dürüst siyaset ve katılımcı belediyecilik’ ilkesinin kazanacağından emin. Kayuş Çalıkman Gavrilof’la Adalar’ı siyaseti ve belediyeciliği konuştuk.

  • Üyesi olduğunuz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi zaten HDP bileşeni. Ancak sizin HDP ile yolunuz nasıl kesişti?

Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsan siyasetin içindesin zaten.  Aktif siyasetin içinde de yer aldım.  Şimdi HDP var. HDP’den davet aldım. İyi ki de kabul ettim. HDP benim siyaset hayatımın hem yeni bir başlangıcı hem de bir sürecin sonucu aslında. BDP ve Kürt siyaseti ile sıcak bir ilişkimiz vardı zaten. Ancak HDP bu durumdan çok farklı. BDP sonuçta Kürt siyasetinin en önemli temsilcisi. Orada da siyaset yapabilirsin. Hiçbir engel yok ama burada gerçekten farklı bir durum var. Hem kendi siyasetini yürütebiliyorsun hem de bir bütüne  entegre olabiliyorsun. Hem kendi başına bir bütünsün hem de var olan bir bütünün parçasısın. Bu insanı çok zenginleştiren bir şey. İnsana yeni yollar açıyor; yürü yürüyebildiğin kadar o yolda. LGBT bireyleriyle, Süryanilerle, Kürtlerle, Türklerle yan yanasın. Ve en önemlisi HDP, sosyalist bir birleşim eninde sonunda.

Temizlik ve sağlık gibi konularda daha duyarlı ve insana saygılı bir belediyecilik anlayışı olacak. Ada ne kadar mavi o kadar yeşil olacak.

  • Ermeniler, Süryaniler, kadınlar bütün ötekiler şimdiye kadar siyaset içinde bir ‘vitrin’ gibiydi. HDP’de bu durumun aşıldığını düşünüyor musunuz?

O senin elinde bir şey. Herkes seni vitrin olarak görebilir. Ama vitrin olmayacaksın. Çalışacaksın, siyaset yapacaksın. Kendi siyasetini örgütleyeceksin. Vitrin gibi durmayacaksın.

  • HDP listelerinde çok sayıda Ermeni var. Adalar dışında Bakırköy ve Şişli’de başkan adayı Ermeniler var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Beraber tartışabiliyoruz. Hem Ermeni olarak hem de Ermeni olduğunu unutarak konuşabiliyoruz. Sonuçta yerel seçimler, parlamento seçimleri gibi değil. Hizmet ön planda. Ne yapabiliriz tartışması çok yoğun. Kazanacağımızdan eminiz. Diğer partilerin adayları zaten vardı; yeni değiller ki. Biz bir şeyleri değiştirebiliriz. Bu hava hepimizde var. Ben bu konuda kendimi şanslı görüyorum.

  • Liste kadınlardan oluşuyor. Nasıl bir çalışmanın sonucu olarak bu listeye ulaştınız?

Listemiz çok güçlü. Özellikle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ndeki arkadaşların yoğun bir çalışması oldu. Bu kadroyu oluşturmak için çok çalıştılar. Çok iyi bir kadro oluşturduk; akademisyenler, ev kadınları, engelli anneleri var. Adalı olarak yaşayıp, sorunları bizzat yaşayıp, hissetmiş insanlar. Kadın duyarlılığı var. Tamamının kadın olması ayrı bir hava yaratıyor tabii.  Yaptığımız saha çalışmaları var. Sonuç net: “Kadınlar daha temiz, dürüst ve güvenilirdir.” Bu algı erkeklerde de böyle.

  • Hem Ermeni, hem de kadınsınız. Bu, bir avantaja dönüşebilir mi?

Evet bu kadar dezavantajlı bir durum ama aslında bir avantaj. Benim için Ermeni kimliğim ilk sırada ve ben bunu hiç yadsımadım. Öte yandan kadın mücadelesi hayatımın en önemli mücadelelerinden biri. Ama ilk defa hayatımda bu dönemde ne kadın ne de Ermeni olduğumu düşünüyorum. 

  • Adalar, pek çok sorunla boğuşuyor. Nasıl bir tablo var sizce karşınızda?

    HDP BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI TAM LİSTESİ

    Nermin Çeliktemel Esin Pervane

    Janet Harmon

    Prof. Ayşe Erzan Neşe Erdilek

     Ekatirini Nikolao

    İpek Çalışlar

    İlkin Yönet

    Pervin Saygılısoy

    Sue Marshall Akyel

Adalar kurtlar sofrası. Farklı bir bölge. Kemikleşmiş yapılar var. Belediye ile iç içe girmiş loncalar var. Pisliğe bulaşmayacağız. Bir şeyleri ne kadar yerinden oynatabilirsek kârdır. Adalar’ın büyük sorunları var. Günübirlik olarak Ada’ya ziyarete gelenler var. Bu konuda çok iyi bir projem var. Ada’nın arka tarafını tamamen turistik, temiz, altyapısı, kabinleri olan, her türlü konfora sahip bir plaj haline getirebiliriz. Böylece hem yaz aylarını orada geçirmek isteyenler rahat bir şekilde faydalanır, hem de Adalarda yaşayanlar daha rahat eder. Bir diğer önemli sorun ise sağlık sorunu. Acil durumlarda müdahale edecek bir sistem yok. Bir dispanser açmak gerekiyor. Bu konuda zaten Adalar’da uzun süredir devam eden çalışmalar var. Tam teçhizatlı bir dispanser açılabilir. Deniz ve kara ambulansı olmalı. Mevcut hastane iyileştirilmeli. Bunlar yapılmayacak şeyler değil. Belediye konser düzenleyeceğine sağlık hizmetine kaynak aktarabiir. Ayrıca çok ciddi bir itfaiye sıkıntısı var. İsraelyan ailesinin evi yandı. İtfaiye yanan eve 12 saniye mesafede olmasına rağmen bir saate gelemedi. Geldiklerinde ise suları yoktu. Kıyafetlerini bile giymemişlerdi. Böyle şeyler bir daha yaşanmamalı. 

  • Adalar’ın imara açılması da gündemde. Ne düşünüyorsunuz?

Belediyenin imar yetkisi bir yere kadar. Ama ormanların imara açılması gibi bir şey asla mümkün değil. Belediyenin duruşu oldukça önemli. Neye, ne kadar nasıl onay verilir, ne kadar direnilir bunu göreceğiz.  Ada ne kadar maviyse o kadar yeşil olmalı.

  • HDP belediyesinin farkı ne olacak?

Kesinlikle dürüstlük.  Temizlik ve sağlık gibi konularda daha duyarlı ve insana saygılı bir belediyecilik anlayışı olacak. Halkıyla, esnafıyla, herkesin yaşayabileceği, eğlenebileceği, denizden yararlanabileceği bir yaşamı hayal ediyorum, var olan ama unutulmaya yüz tutmuş ada kültürünü yeniden yapılandırmaya çalışarak birbirini sömürmeden, birbirinin malına göz koymadan insanca birarada yaşamı hayal ediyorum. 

  • AK Parti’li olmayan belediyelerin ciddi bütçe problemleri yaşadığını biliyoruz. HDP’li belediyeler de muhtemelen aynı sorunlarla karşılaşacak. Bunlar nasıl aşılabilir?

Bu sorunlar aşılır. Belediyelerin kendi işletmelerini kurarsınız. Model olarak alınabilecek Fatsa belediyeciliği örneği ve yine iyi bir örnek olarak BDP’li belediyelerin birikimleri var. Bunların Adalar’a uyarlandığı bir model yaratabiliriz. Bu saydığım örnekler, ekonomik olarak da bize yol gösterici olacaktır. 

  • Kayuş çalıkman kimdir?

1962 İstanbul doğumlu. Sarıyerli, ardından Yeniköylü, yani Boğazlı. İlkokulu Feriköy Merametçiyan’da liseyi Esayan’da bitirdi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde okudu. Hayatını seramik yaparak kazanıyor. Halen seramik öğretmenliğine ve çevirmenliğe devam ediyor. Sayat Nova Korosu’nun üyesi. Lise yıllarında çok kısa bir dönem sosyalist gençlik hareketleri içinde yer aldı. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) içinde aktif siyasete katıldı. EDP Şişli İlçe Başkanlığı yaptı. 3 çocuk annesi. Yaklaşık 12 yıldır Adalar’da yaşıyor. 


Belediye Meclis Üyesi adayı Prof. Dr. Ayşe Erzan: Bakın böyle de olabilir

Adalar’da inançları, dinleri, dilleri ne olursa olsun ayrımcılığa karşı, sağlık, ulaşım gibi ihtiyaçlara cevap verecek duyarlılığa sahip bir yönetim anlayışını iyi niyetli bir çaba olarak değerlendiriyorum. Listeler hep erkeklerden oluşacak değil ya! Kadınlar neden olmasın? “Bakın bu da olabilir” diyen bir meydan okuma bu.  


HDP Belediye Meclis Üyesi Adayı yazar İpek Çalışlar: ‘Teklifi nazlanmadan kabul ettim’

HDP ve BDP'nin politikada kadınlara önem veren tavrını, kazandıkları belediyelerde izledikleri yolu beğeniyorum. Kadınların yerel seçimlerde yok sayılmasından çok rahatsızım. Adalar Belediye Meclis üyeliğine kalabalık bir grup kadının aday gösterilmesinden hoşnutum. Gelen teklifi nazlanmadan kabul ettim. Seçilirsek hep birlikte çalışacağız. Ben yıllardan beri Adada yaşıyorum, bu nedenle yapılması ve  yapılmaması gerekenler konusunda kafamda gerçekçi bir plan var. Yerel seçimlerde kadın adaylara parti farkı gözetmeden destek verilmesinden yanayım. Yerel yönetimlerin bu kadar erkek olması ‘hastalıklı’ bir durum. Seçmen kadınlara oy vermiyor demek çok saçma olur zira adayların yüzde 99’u erkek.


Belediye Meclis Üyesi adayı Neşe Erdilek

Bir barış vurgusu yapılmak isteniyor. Adaların çokkültürlülüğü, kadınların da barışın simgesi olması nedeniyle böyle bir liste hazırlandı.


Adalar Belediyesi

Büyükada, Kınalıada, Heybeli Adası, Burgaz Adası, Sedef Adası’nı kapsıyor. Nüfusu bulunmayan Yassıada, Sivriada, Tavşan Adası ve Kaşık Adası da Adalar Belediyesi’nin hizmet alanına dahil. Adalar Belediyesi’nin verilerine göre Adalar’ın nüfusu,  2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 14 bin 221. Yaz aylarında ise nüfus 72 bine ulaşıyor. Yazları günübirlik ziyaretçilerle nüfus 140 bine çıkıyor.

Kategoriler

Güncel Gündem