Adalar sokak hayvanları için birleşti

Adalar Platformu’nun kurucusu ve sözcüsü Nurhan Çetinkaya ile, platformun misyonu ve sokak hayvanları için yürüttükleri çalışmalar üzerine konuştuk.

 

HELİN ŞAHİN
hellyfalcon@hotmail.com

Başta sağlık olmak üzere pek çok alanda çalışmalar yapan Adalar Platformu’nun kurucusu ve sözcüsü Nurhan Çetinkaya, Sokak Hayvanları için ‘Ada Gönüllüleri’ni bir araya getirdi. Adalar Platformu Kınalıada Gönüllüleri, Kınalıada’ da bulunan sokak hayvanları için çalışıyor ve düzenli olarak buluşmalar düzenliyor.

“Daha temiz ve yaşanabilir bir Kınalıada istiyoruz” sloganıyla 2013 yazında kurulan Kınalıada Platformu, sağlık, ulaşım, güvenlik, çevre gibi sosyal ve kültürel alanlardaki sorunlara yönelik olarak hayata geçirdikleri köklü projelerle geniş bir çevrenin ilgisini çekti. Kısa sürede sosyal medyanın da desteğiyle genişleyen ve güçlenen platform, iki bini aşkın gönüllü üyeye ulaşarak Adalar Platformu’na dönüştü.

Etkinlik kapsamında, Ada Gönüllüleri Büyükada’daki hayvan barınağını ziyaret etti. Ardından Kınalıada’ya geçildi ve veteriner tarafından, sokak hayvanlarının sağlık kontrollerinin yapılması ve beslenmeleri sağlandı. Nurhan Çetinkaya halk ve çevre sağlığı açısından önemli bir sosyal sorumluluk hareketi olan sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesi çalışmalarının düzenli olarak devam edeceğini belirterek, “Türkiye’de 10 milyon civarında sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki hayvanlarla ilgili özel bir envanter çalışması yok. Amacımız, üremeleri kontrol altına alınmış, sağlık kontrolünden geçirilmiş sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı duyulmasını sağlamak” dedi.

  • Kınalıada Platformu ne zaman, nasıl bir misyonla kuruldu?

Temmuz 2013’te kuruldu. Yıllar sonra, çocuğuma, kendi çocukluğumun adasını yaşatmak için gittiğimde gördüğüm eksikleri çözmek amacıyla böyle bir platform kurdum. Temizlik ulaşım ve sokak hayvanları için projeler ürettik. Şimdi de, adamızda yaz kış yaşayan, ‘adanın yerlisi’ diye tabir ettiğimiz dostlarımızın üniversite eğitimlerini karşılayacak bir burs oluşturuyoruz. Bu sene 10 gencimize burs verdik; ileride bu sayının artacağına inanıyorum. Ayrıca, adamızın üzerinde kara bir bulut gibi duran sağlık sorununa da çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz. Bunun için birçok girişimde bulunduk. Ankara’ya gittik, sözler aldık. Geçen hafta ilimize yeni atanan Sağlık Müdürü ve ekibi, keşif için adamıza geldi. Önümüzdeki hafta tekrar bir toplantı yapacağız. Sorunun kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum.

  • Benzer sorunların yaşandığı diğer adalardan da Platform’a ilgi var mı?

Evet var. Projelerimiz art arda ortaya çıktıkça, diğer adalardan dostlarımız “Siz yapıyorsunuz, bize de destek verin” demeye başladılar. Bu şekilde ‘Kınalıada Platformu’nu , ‘Adalar Platformu’ olarak genişlettik. Somut sonuçlar aldığımız projelerde onlara yardımcı olacağız. Ama bu işin pilot bölgesi Kınalıada olduğundan, her proje oradan start alacak.

  • Sokak hayvanları için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz? Platform dışarıdan desteklere açık mı?

Kınalıda’da bir hayvan barınağı yok. Adanın kış nüfusu 700 ve hayvanlar bakıma muhtaç. ‘Daha temiz ve yaşanabilir bir Kınalıada için hayvanlara bakım zamanı’ adı altında bir ‘sürdürülebilir proje’ ürettik. Hayvanların düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesini ve kuru mama ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bugüne dek bir tona yakın mamayı, Kınalıada’da yaşayan ada gönüllülerine teslim ettik. Platforma destek olmak isteyenler, adaya giderlerken üç kiloluk paketler halinde, her yerde satılan kuru mamalardan alıp muhtara teslim ederek bize destek verebilirler.

Kategoriler

Güncel Yaşam