Yeniköy vakfından topluma çağrı

Yeniköy Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu, 27 Şubat günü bir basın açıklaması yayımlayarak, son günlerde vakfın son yönetim kurulu seçimleri etrafında yürütülen tartışmalara açıklık getirdi.

 

Yeniköy Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu, 27 Şubat günü bir basın açıklaması yayımlayarak, son günlerde vakfın son yönetim kurulu seçimleri etrafında yürütülen tartışmalara açıklık getirdi. Vakfın eski yöneticisi Agop Baltayan ve Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı’nın tepki toplayan icraatlarıyla gündemde olan başkanı Murat Süme hakkında bazı suçlamaların yer aldığı açıklamada, topluma da vakfa sahip çıkma çağrısı yapıldı. Bu önemli açıklamanın tam metnini yayımlıyoruz.

Vakfımızın Yönetim Kurulu seçimlerinin İstanbul geneline açılması talebimizin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasının ardından 11.12.2011 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerden bu yana yaşanan gelişmelerden duyduğumuz rahatsızlık üzerine bir açıklama yapma gereği duyduk.

Yaklaşık 750 oyun kullanıldığı ve tek listenin aday olduğu seçimlerin sonucunda göreve gelmiş olmamıza rağmen, söz konusu seçimlerde aday olmayan ve önceki yönetim kurulunun üyelerinden olan Agop Baltayan ve Büyükdere Surp Hıripsimyants Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme vakfımızı Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1.Bölge Müdürlüğü’ne 48 şüpheli imza ile şikayet etmiştir.

Agop Baltayan, seçimlerin İstanbul geneline açılması sürecine karşı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde dava etmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temsil edilmediği ve kuruma gönderilen sorulara cevap vermediği yasal sürecin ardından ise ilgili mahkeme seçim çevresinin İstanbul ili olmasını ve seçimlerin 11.12. 2011 tarihinde yapılmasını onaylayan kararlarının iptal edilmesine karar vermiştir. Ardından davalı idare kararı temyiz etmiş, yürütmenin durdurulması için davayı Danıştay’ın ilgili Mahkemeleri’ne taşımıştır. Bu sırada 25.12.2013 tarihinde Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazıyla, Agop Baltayan’ın Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü aleyhine açmış olduğu dava kararına atıfta bulunarak Vakfımızın yönetiminden, Mahkeme kararının gereğinin yapılması ve bilgi verilmesi istenmiştir.

İlgili yazıya karşı ise Yönetim Kurulumuz 24.01.2014 tarihinde Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü’ne bir yazı ile cevap vermiş; mahkeme kararının sonuçlanmamış olmasının yanı sıra kararın nasıl ve hangi biçimde uygulanacağı açık olmadığı gibi, gerekçeli kararda seçimin iptal edildiğine dair açık bir hükmün olmadığı belirtilmiştir. Mahkemeden bu konuda bir ek karar alınması talep edilmiş, ek kararın Vakfımıza tebliği halinde, kararın infazının sağlanacağı açıkça belirtilmiştir.

Bunun üzerine Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü 11.02. 2014 tarihinde; Vakfımıza tebliğ edilmeyen bir yazıdan bahisle ve İstanbul 2.İdare Mahkemesinin kararına yorum katarak, 11.12.2011 tarihinde yapılan seçimlerin Mahkemenin verdiği iptal kararı sebebiyle hükümsüz olduğu, bu tarihte yapılan seçim sonucunda verilen yetki belgesinin iptal edilerek, Vakfın seçim öncesi Yönetim Kurulu’na teslim edilmesi gerektiğini bildirmiştir.

Sonuç olarak Yönetim Kurulumuz; Vakfımızın ve üyelerimizin her birinin hukuki hakları da saklı kalmak kaydıyla gerekli işlemlere derhal başlamıştır. Önümüzdeki günlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu iptal kararının yürütmesinin durdurulması yönünde gerekli hukuki işlemlere de başlanacaktır.

Bir kez daha belirtmek isteriz ki, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu kararlara saygı duyuyoruz. Önceki dönem yönetim kurulu üyelerimizle beraber sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyeceğine de inancımız tamdır.

Yönetim Kurulumuz, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar görevinin başında olacaktır

Bu itibarla cemaatimizin değerli üyelerine özellikle belirmek isteriz ki önceki dönem yönetim kurulumuz dahil olmak üzere, Agop Baltayan Vakfımızı hiçbir şekilde temsil etmemektedir. Hukuki süreç henüz sonuçlanmamıştır. Sonuçlanmış ve önceki yönetim kuruluna devir işlemleri tamamlandıktan sonra eski görev paylaşımı yapılacak olsa dahi kendisinin görevi yönetim kurulu üyeliğinden ibarettir, dolayısıyla Vakfımız adına konuşma, bilgi verme ve cemaatimizin diğer kurumlarında Vakfımız adına toplantı talep etme hakkı yoktur.

Seçim sonuçlarının açıklandığı 2011 tarihinden itibaren ve hatta öncesinde yönetim kurulumuza desteklerini esirgemeyen bütün kardeş vakıfların yönetim Kurulu üyelerine çok teşekkür ederiz.

Bununla beraber, ne yazık ki gerçeklerin dışında kimi açıklamalar ve iftiralarla cemaatimizin içinde bir tür dedikodu kazanı kaynatılmaktadır. Daha da kötüsü, “tarafsız” ve “konudan habersiz” kurumlarımızın açık veya kapalı desteklerini almaktadırlar.

Herkesi doğrudan taraf olmaya çağırıyoruz

Özellikle belirtmek isteriz ki, “tarafsızlık” söz konusu süreçte “gerçek” ve “iftira” arasında tarafsız kalmak kadar yanlıştır. Çünkü söz konusu ayrışma doğru ve yanlışın ayrışmasıdır. Bu ayrışma vakfı ve cemaati için hiçbir kişisel beklenti içerisinde olmadan çalışanlar ile bunları hangi hesaplarla yaptıkları belli olmayanlar arasındadır. Daha düne kadar “kandırıldıklarını” açıkça beyan edenler bugün halen tarafsız kalmaktan bahsetmemelidirler.

Sadece Vakfımızın değil neredeyse bütün kurumlarımızın bugün bu kavgalardan zarar gördüğü açıktır. Kurumlarımız arasındaki kavgalar, cemaatimizin değerli hayırseverlerinde ve üyelerinde büyük hoşnutsuzluk yaratmış ve gazetelere bile yansıyacak kadar görünür hale gelmiştir.

Bugün yaşanan yersiz sürtüşmelerin, dürüst ve çalışkan gençlerin cemaatimizden uzaklaşmasına sebep olmasından derin endişe duyuyoruz.

Bütün bu gelişmeler karşısında, herkesi ve ilgili kurumları doğruların tarafında olmaya ve mücadelesi haklı olanların etrafında birlik olmaya çağırıyoruz.

Yarın çok geç olabilir!

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

 

Yeniköy Küd Dıpo Surp Asdvazazin Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar