Eğitim tartışmasında mutlu sona ulaşıldı

Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu’nun (VADİP) aylık toplantısı 17 Mart Pazartesi günü Surp Pırgiç Hastanesi Bilek Huzurevi Salonu’nda yapıldı. Yaklaşık bir aydır devam eden eğitim komisyonuyla ilgili tartışmada nihayet çözüme ulaşıldı. Buna göre, Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi, çalışmalarını VADİP şemsiyesi altında sürdürecek.

 

MARAL DİNK
maraldink@agos.com.tr

Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu’nun (VADİP) aylık toplantısı 17 Mart Pazartesi günü Surp Pırgiç Hastanesi Bilek Huzurevi Salonu’nda yapıldı. Yaklaşık bir aydır devam eden eğitim komisyonuyla ilgili tartışmada nihayet çözüme ulaşıldı. Buna göre, Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi, çalışmalarını VADİP şemsiyesi altında sürdürecek.

Açılış konuşmasını VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun yaptığı toplantının başlıca gündemi, eğitimle ilgili sorunlar oldu. Hatırlanacağı gibi, Ermeni okullarında eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve öğrenci sayısının artırılması amacıyla merkezi bir yapı oluşturmayı hedefleyen Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi’nin 12 Şubat’ta yaptığı kuruluş toplantısının ardından çeşitli tartışmalar yaşanmıştı. Girişim, Şubat ayı içinde, okul temsilcileri, yöneticileri ve vakıf temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla projelerini açıklamıştı. Geçmişte Cismani Meclis’e bağlı olarak çalışan Eğitim Komisyonu’nu model alan girişim, merkezi bir yapı kurulmasını önermiş ve toplumun kurumlarına destek çağrısı yapmıştı.

Girişimin çağrısına VADİP’ten tepki gelmiş, VADİP Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Biz cemaatimizde herkesin girişim özgürlüğüne saygı göstermekteyiz. Ancak toplumsal yaşamımızın eksenini teşkil eden eğitim kurumlarımızla ilgili çalışmaların daha fazla özen ve karşılıklı sorumluluk anlayışıyla yürütülmesi gerektiğine inanmaktayız” denmişti. Girişim ise, VADİP’in süreçten haberdar edildiğini, kurucu süreçte toplantıların ve diyalogların devam edeceğini, daha sonra girişimin nereye bağlı olacağını konuşabileceklerini belirtmişti. Tüm bu açıklamaların ardından, VADİP ve girişim üyeleri arasında devam eden diyaloglarla uzlaşmaya varıldı.

Toplantıya, vakıf yöneticilerinin yanı sıra, Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi’nin üyeleri de katıldı. Şirinoğlu, VADİP Koordinasyon Kurulu ile girişim üyeleri arasındaki temaslardan sonra uzlaşmaya varıldığını ve girişimin, çalışmalarını, VADİP çatısı altında, eğitim komisyonu olarak sürdüreceğini belirtti. Girişim grubundan Nurhan Palakoğlu ve Garo Paylan da söz alarak çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Toplantıya katılanlara, kurulacak eğitim komisyonunun oluşum ve çalışma prensipleri, amacı ve proje örneklerini içeren, Ermenice ve Türkçe olarak hazırlanmış bir taslak dağıtıldı. Ayrıca, eğitim komisyonu üyeleri, VADİP’e bir protokol sundular. VADİP Koordinasyon Kurulu Başkanı Harutyun Şanlı, bu protokolün on gün içinde tüm kurumlar tarafından imzalanacağını ve komisyona teslim edileceğini belirtti. Protokolün imzalanmasının ardından bir tüzük oluşturulması ve Ekim ayında yapılacak seçimle belirlenecek olan genel kurula sunulması öngörülüyor.

Mali komisyon kuruluyor

Toplantının gündem maddelerinden biri de, mali komisyon kurulması talebiydi. Berç Menzilcioğlu, Koray Aşçı, Mihran Karakızyan, Herman Gürciyan, Masis Yontan, Mıgırdiç Keye, Ani Pınarbaşı, Kevork Erkan ve Vartevar Cavak’tan oluşacak mali komisyonun, tüm kurumların hesaplarını kontrol edebilmesi yönündeki talep, genel olarak tüm vakıflar tarafından olumlu karşılandı. Ortaköy Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz, kurumların resmi bilançolarının da gazetelere verilmesinin, şeffaflaşma yönünde gerekli bir adım olduğunu belirtti.

Süme’ye ve Ateşyan’a eleştiri

Toplantıda, Yeniköy Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Sevan Şeşetyan, iki hafta önce yaptıkları açıklamanın ardından son gelişmeleri aktardı. Şeşetyan, eski yöneticilerden Hagop Balta’nın yönetime dahil olma isteğine karşı idari mahkemesinde karşı dava açtıklarını, ayrıca Büyükdere Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme’nin kendilerine açtığı davada temyiz sürecini takip ettiklerini belirtti: “Sahte imzalarla ilgili davada 48 imza var. Altısının telefonuna ulaştık, altısı da imza atmadığını söyledi. Bir tanesi hariç, beş telefonu da savcılık dosyasına ekledik. Üç ya da beş imza fark etmez, tek bir sahte imza ile bile Murat Süme suçlu bulunacaktır” dedi.

Şeşetyan, Murat Süme’yle ilgili sorun için Başepiskopos Aram Ateşyan’dan yardım istediklerini, ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti: “Aram Sırpazan bizden bir görüşme istemişti. Gittik ve kendisine süreçle ilgili bilgi verdik. Murat Süme’yle aramızda olan problemi çözmesini istedik. Büyüğümüzdür diye yardım istedik. Bu süreçte yapacağı bir şey olmadığını söyledi. ‘Onu vakfın başına siz getirdiniz’ dedim. ‘Hayır, cemaat karar verdi’ dedi.”

Bunun üzerine söz alan Harutyun Şanlı, seçimlere 13 gün kala Başepiskopos Ateşyan’la görüştüklerini ve Ateşyan’ın Murat Süme’ye kefil olduğunu söylediğini belirtti: “Kendisine Murat Süme’nin kendi akrabasını bile dolandırmış olduğunu duyduğumuzu söyledik ve ‘Süme’yi bir vakfın başına nasıl getirirsiniz?’ diye sorduk. ‘Ben kefilim’ dedi.” Şanlı, Murat Süme’nin kendisine, Şirinoğlu kendisiyle uğraşmayacağına söz verirse ona açtığı davayı çekeceğini ilettiğini, ancak asla geri adım atmayacaklarını söyledi.

Bedros Şirinoğlu ise, Murat Süme’yle ilgili olarak tüm vakıfların harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Murat Süme kendisi hakkındaki tüm davaların dosyalarını kaybetmiş. Dosyalar ortada yok. Hepimiz bu cemaatin mensubuyuz. Fransız kalmayalım. Bir dava açalım, hakkımızı arayalım. Kıymetli evrakta sahtecilik yapmış kişilerin cemaatten ayıklanması lazım” dedi. Tüm vakıf başkanları, bu öneriye olumlu baktıklarını ve önümüzdeki günlerde adım atacaklarını belirttiler.

Toplantının sonunda, Monik Ergan’ın Bülent Arınç’a seçim yönetmeliği ile ilgili bir mektup gönderilip gönderilmediği sorusu üzerine, Şirinoğlu, yerel seçimlerden dolayı bu mektubu göndermeyi ertelediklerini, seçimden sonra seçim yönetmeliği için gerekli yerlere başvuracaklarını söyledi.

Yeniköy, arazisini değerlendirmek istiyor

Sevan Şeşetyan, Yeniköy Vakfı’na ait bir arsanın değerlendirilmesi için, cemaatin önde gelenlerini, inşaat konusunda bilgili isimleri çağırıp toplantı yaptıklarını, öneriler doğrultusunda bir firma ile anlaştıklarını, ancak aleyhlerinde açılan davalardan dolayı şu an sürecin durduğunu söyledi: “Murat Süme ve Hagop Balta’nın bize açmış olduğu davalar nedeniyle yeni anlaşma süreci durdu, çünkü ileride başka bir davanın konusu olabilirdi. Onların saldırıları cemaate kaybettiriyor. Yeniköy Vakfı, kendi yağında kavrulan, küçük bir yer. Ancak bu arsanın değerlendirilmesiyle, okulu olan vakıflarımıza desteği amaçlıyoruz.”

Kategoriler

Toplum Vakıflar