Saleri, genç yetenekleri arıyor

Okulların yıl içi etkinleri arasında heyecanla beklenen bir resmi yarışması bir ker daha genç yetenekleri teşvik etmeye hazırlanıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen okulları arası ‘Kristin Saleri Resim Yarışması’ 15 Mart Cumartesi günü Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde yapıldı.

FOTOĞRAF • MİHRAN MANUKYAN

ALİDA ÖZSİMONYAN
alida.ozsimonyan@gmail.com

Okulların yıl içi etkinleri arasında heyecanla beklenen bir resmi yarışması bir ker daha genç yetenekleri  teşvik etmeye hazırlanıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen okulları arası ‘Kristin Saleri Resim Yarışması’ 15 Mart Cumartesi günü Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde yapıldı. Üç ayrı kategoride düzenlenen yarışmaya, 1-4. sınıflar ile 5-8. sınıflar ikişer, liseler ise üçer öğrenciyle katıldı. Ermeni okullarının katıldığı yarışmada, bu yıl ilk defa Gedikpaşa’da bulunan Hrant Dink okulu öğrencileri de vardı. Birinci gruptaki öğrencilerin yarışma teması ‘tatil’ iken, diğer gruplar ‘Gelecekte nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz?’ sorusuna resimleriyle yanıt aradılar. Heykeltıraş Arşo Kasparyan, ressam Artin Demirci, ressam Lolita Asil, sanat danışmanı Mayda Saris ve Rehan Sarıbay’ın jüri üyesi olduğu yarışma ünlü ressam Kristin Saleri'nin genç kuşaklarla buluşmasına da vesile oldu.

Yarışmayı düzenleyen Kristin Saleri’nin kızı Rehan Sarıbay, etkinlik sırasında duygu ve düşüncelerini bizlerle paylaşırken Kristin Saleri'nin tam da küçük yaşlarda ortaya çıkan yeteneğini vurguladığı: “Annemin yeteneği ortaokulda keşfedilmiş. Eve gelen misafirlerin karikatürlerini çizdiği için ailesinden ceza alırmış. Ortaokul yıllarında eğitimi sırasında edebiyat öğretmeninin yeteneği fark etmesiyle resim derslerine yönlendirilip, Güzel Sanatlar Akademisi’ne gitmesi teşvik ediliyor ve profesyonel olarak da resimle ilgilenmeye başlıyor.”

Patrik II. Mesrob'un sanata çok düşkün olduğunu ve Patrikliğin koleksiyonu satın alarak annesi Kristin Saleri'ye hediye ettiğini de anlatan Sarıbay, Saleri adına açılması arzu edilen müzeye ilişkin olarak da şu bilgileri paylaştı: “Müze projesi henüz gerçekleşmedi. Ünlü şair Rupen Sevag, Kristin Saleri’nin dayısıdır. Rupen Sevag’ın ölüm yılı ile Kristin Saleri’nin doğum yılı aynı tarihe denk geliyor. Biz de bundan yola çıkarak ikisi adına ortak bir müze düşündük fakat henüz faaliyete geçirmedik. Halihazırda Houston Üniversitesi’nde Kristin Saleri stüdyosu açıldı, çocuklar orada çalışıyorlar.”

Üçüncü Kristin Saleri Resim Yarışması ödülleri, 12 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de Taksim Point Otel’de düzenecek törenle sahiplerini bulacak. 


Ödülleri ve sergileriyle Kristin Saleri

Kristin Saleri, birçok ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıp ödüller aldı. Bunlardan bazıları arasında 1964'te Paris L’art Moderne Gümüş Madalya, 1966'da UNESCO AIAP Onur Ödülü, 1976'da Atina Milletlerarası Kadın Sanatçılar Kulübü Altın Madalya, 1978'de Vichy U.F.A.C.S.I. Jüri Ödülü, 1983'te İzmir Resim ve Heykel Müzesi Onu Plaketi, 1987'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Onur Plaketi, 1988'de Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı Onur Plaketi ve 2005'te Mesrob Maşdots Nişanı sayılabilir. 1956'dan 1980’li yıllara değin Türkiye Kadın Ressamlar Cemiyeti’nin kurucularından biri olan Saleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Atina, Yerevan, Washington’da 40’ı aşkın kişisel sergi açarken yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında da 600’ü aşkın karma sergiye de katıldı.

Kategoriler

Toplum Okullar