Festivalde ne izleyelim?

İKSV’nin düzenlediği 33. Uluslararası İstanbul Film Festivali (İFF), bu yıl 5-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Sinema dünyasının farklı isimlerinden, festivalde gösterilecek filmlerle ilgili önerilerini aldık.

EVRİM KAYA
evrimrkaya@gmail.com

 

Derviş Zaim (yönetmen)

Bu yılki festivalde Ulusal Jüri başkanı olan Derviş Zaim, festival kapsamında ‘Savaş ve Hatıralar’ başlığıyla bir retrospektif gösterimi yapılacak olan Rus yönetmen Aleksey German’ın filmlerini öneriyor: “German, ülkesi dışında çok tanınmayan bir yönetmen. Özellikle Türkiyeli izleyici tarafından hiç bilinmiyor. Bu retrospektif, çok önemsediğim bu yönetmenle tanışmak için iyi bir fırsat. Bu filmleri kaçırmayın.”

Derya Alabora (oyuncu)

28. İstanbul Film Festivali’nde ‘Pandora’nın Kutusu’ filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Derya Alabora’nın tercihi, festivalin Uluslararası Yarışma bölümünden bir Kanada filmi: “Filmin yönetmeni Xavier Dolan’ın ilk filmi ‘Annemi Öldürdüm’ü çok beğenmiştim. Önceki filmleriyle genç yaşında, Cannes da dahil olmak üzere önemli festivallerde ödüller almıştı. Festivalde, son filmi ‘Tom Çiftlikte’yi izlemeyi planlıyorum.”

Fırat Yücel (Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni)

Sinema yazarı Fırat Yücel, ‘NTV Belgesel Kuşağı’ bölümünden, İsveçli yönetmen Göran Hugo Olsson’un filmini öneriyor:

“Frantz Fanon’un ‘Yeryüzünün Lanetlileri’ kitabından parçaları, Afrika’daki dekolonizasyon süreçlerinden arşiv görüntüleriyle buluşturan ‘Şiddete Dair’i öneririm. ‘Şiddetin her türlüsüne karşıyım’ türünden hümanist pozisyonların, devlet şiddetini meşrulaştırmaktan başka bir işe yaramadığı neoliberal çağda, Fanon’un şiddet konusunda söylediklerini hatırlamak çok önemli. Fanon’un sözleri belki artık sadece sömürgelerin lanetlilerine değil, ‘modern kentler’in lanetlilerine de hitap ediyor.”

Janet Barış (sinema yazarı)

Janet Barış’ın önerisi, 2014 yılında Berlin Film Festivali’nde LGBTİ filmlerine verilen Teddy Ödülü’ne layık görülen ve İFF’nin ‘Nerdesin Aşkım?’ bölümünde gösterilecek olan, Portekiz yapımı ‘Bugün Eve Yalnız Dönmek İstiyorum’: “Daniel Riberio’nun ilk uzun metraj filmi, ilk film heyecanıyla birlikte, kendi halinde ve izleyene iyi vakit geçirtecek, sıcak bir film. Gözleri görmeyen eşcinsel bir çocuğun, arkadaşıyla aynı kişiye âşık olmasını konu alıyor. Berlin Film Festivali’nde izleyici tarafından en sevilen filmlerden biri olmuştu.”

Mert Fırat (oyuncu)

Festivalin sıkı takipçilerinden oyuncu Mert Fırat, 2013 yılında Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülüne layık görülen İran yapımı bir filmi izleyeceğini söylüyor: “Mohammad Rasoulof’tan ‘Elyazmaları Yanmaz’ı görmeyi planlıyorum. Cafar Panahi ile aynı kaderi paylaşan Rasoulof’ın gerçek olaylara dayanan filmi, İran’da uygulanan sansürü anlatıyor.”

Orhan Eskiköy (yönetmen)

‘Babamın Sesi’ filminin yönetmeni Orhan Eskiköy, ‘Dünya Festivallerinden’ bölümünde izleyiciyle buluşacak olan, Tanzanya yapımı ‘Beyaz Gölge’ filmini merakla bekliyor: “Filmin konusu ve fragmanı etkileyici. Farklı olmak yüzünden başımıza gelebileceklerle ilgili uç noktalarda bir hikâye olabilir bu. Özellikle şu günlerde bu filmi izlemenin, şiddetin dili hakkında bir kez daha düşünmek adına yararı olacaktır.”

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema