Documentarist başlıyor

Yarın başlayacak 7. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri'de, otuzdan fazla ülkeden filmlerin yanı sıra bir dizi de yan etkinlik gerçekleşecek. Bu yılki festivalin odağında, Suriye’de yaşanan iç savaşın yıkıcı ortamında hayatta kalma mücadelesi veren insanların hikâyeleri var.

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin yedincisi, 7-12 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Otuzdan fazla ülkeden filmlerin gösterildiği festivalde, bir dizi de yan etkinlik gerçekleşecek. Bu yılki festivalin odağında, Suriye’de yaşanan iç savaşın yıkıcı ortamında hayatta kalma mücadelesi veren insanların hikâyeleri var. ‘Hamisch İstanbul Suriye Kültür Evi’ işbirliğiyle gerçekleşen ‘Mercek Altında: Suriye’ bölümünde, ülkede yaşananlar üzerine medyanın yansıttığından farklı tanıklıkların aktarılacağı bir de panel düzenlenecek. Suriye’nin yanısıra, Polonya da, Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan bir programla mercek altına alınıyor. ‘Polonya’dan Ustalar: Krakow Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri’ başlıklı bölümde, ülkenin köklü festivallerinden Krakow Film Festivali'nde, son 40 yılda ödül almış belgeseller gösteriliyor. Seçkide Krzysztof Kieslowski, Kazimierz Karabasz, Marcel Lozinski, Wojciech Wiszniewski gibi ülkenin en önemli ustalarının ödüllü yapıtları da var.

Madenciler unutulmadı

Ayrıca, Soma’daki felakette ölen işçilerin anısına, madencilerin yaşamına odaklanan filmler de son anda programa eklenmiş. ‘Soma İçin’ başlığı altında yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Michael Glawogger’in ‘İşçinin Ölümü’, Bolivya’daki çocuk madencileri konu alan ‘Şeytan Madeni’ ve İngiltere’deki madencilerin melankolik hikâyesini aktaran ‘Madenci İlahileri’ adlı filmler gösterilecek.

Bu yılın ‘Ustaya Saygı’ bölümü ise, 2001 yılında erken yaşta hayata veda eden Hollandalı belgeselci Johan van der Keuken’e ayrıldı.

Son dönemde peşpeşe kaybettiğimiz belgeselciler de festivalde birer filmle anılacak. ‘Anılarına’ bölümünde, Malik Bendjelloul (‘Bir Şarkının Peşinde’), Peter Liechti (‘Böceklerin Sesi’ – ‘Bir Mumyanın Günlüğü’), Peter Wintonick (‘PilgrIMAGE’) ve Eduardo Coutinho (‘Edificio Master’) gibi ustaların filmleri yer alıyor.

Konuk olarak festivale katılacak yönetmenlerden Pawel Lozinski, ülkenin bir başka ünlü belgeselcisi, babası Marcel Lozinski ile birlikte çekimine başladığı, ancak anlaşamayarak birbirlerine küstükleri, sonunda baba ile oğul tarafından iki versiyonu yapılan ‘Baba ve Oğul’ filminin ilginç hikâyesini anlatacak

Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi’nde dijital ekranda açık hava gösterimlerinin de yer alacağı Documentarist 7. İstanbul Belgesel Günleri, Hollanda Başkonsolosluğu, SALT, Culture.pl, Fransız Kültür Merkezi, Romanya Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi, Anadolu Kültür ve Armada Hotel'in de dahil olduğu pek çok kurumun desteğiyle hayata geçiriliyor. Film gösterim mekânları Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı, Hollanda Konsolsoluğu Bahçesi ve Romen Kültür Merkezi.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema