Laf değil, eylem

Tarihi İklim Zirvesi öncesindeki haftasonu yani 20-21 Eylül, tüm dünyada eylem günleri ilan edildi. Bu haftasonu milyonlarca insan, yaşadıkları yerde düzenlenmiş olan eylemlere katılarak, “fosil yakıtlara, çarpık projelere, insanı ve doğayı tehdit eden, yakın geleceğimizi yok eden girişimlere karşı sesini duyurmak” için eylem yapacak.

CEREN SOLAK YILMAZ
cerensolak@gmail.com

Bilim insanları yıllardır uyarıyor; iklim değişikliği tüm hayatimizi ciddi şekilde değiştirecek. Aşırı hava olayları, kuraklık, seller, kitlik, susuzluk, bu sorunlara bağlı olarak ortaya çıkacak olan salgın hastalıklar ve felaketler şimdiden hepimizi etkilemeye başladı bile. Türkiye’de olmasına hiç alışık olmadığımız ve artık neredeyse her hafta ülkenin bir yerlerinde çıktığını duyduğumuz hortum haberleri de bunun en basit örneklerinden biri. İklim değişikliği tüm dünya ekonomisini ve insan hayatını olumsuz şekilde etkilemeye son sürat devam ediyor.

Her şeye rağmen henüz iş işten geçmiş değil. Nasıl ki, ozon tabakasının daha fazla zarar görmemesi için ortaya koyulan küresel çabanın güzel sonuçlarını almaya başladıysak, iklim değişikliği için de aynısını pekala yapabiliriz. Hep birlikte alacağımız önlemler ile bu olumsuz etkileri yavaşlatmak, hatta önüne geçmek mümkün. Bunu gerçekleştirebilmek için tüm dünya ülkeleri bir an önce iklim değişikliğine karşı seferberlik ilan edip, küresel iklim stratejileri belirlemeli. Bu sebeple Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, hükümet, özel sektör, ekonomi, sivil toplum örgütleri gibi konularda dünyanın önde gelen isimlerini 23 Eylül’de New York’ta düzenlenecek olan İklim Zirvesi’ne davet etti. Ban-Ki Moon, davet ettiği kişilerden sera gazi emisyonlarını düşürecek, iklim değişikliğine karşı daha güvenli ve dayanıklı bir ortam oluşturacak ve politikacıların da bu konuda ciddi bir şekilde harekete geçmesini sağlayacak fikirler, öneriler ve eylem planları getirmelerini istedi. Amaç, iklim değişikliğine karşı durabilmek için 2015 yılında etkili ve işlevsel bir küresel fikir birliğine varabilmek. 23 Eylül’de düzenlenecek olan İklim Zirvesi ile ilgili paylaşımları #climate2014 hashtag’ini kullanarak takip edebilirsiniz.

Tarihi İklim Zirvesi öncesindeki haftasonu yani 20-21 Eylül, tüm dünyada eylem günleri ilan edildi. Bu haftasonu milyonlarca insan, yaşadıkları yerde düzenlenmiş olan eylemlere katılarak, “fosil yakıtlara, çarpık projelere, insanı ve doğayı tehdit eden, yakın geleceğimizi yok eden girişimlere karşı sesini duyurmak” için eylem yapacak. Sloganımız da “Laf değil, eylem!”. Ülkemizde bu eyleme katılmak isteyenlerin adresi ise İstanbul. İster Cumartesi günü saat 17:00’de Taksim Tünel’den Galatasaray’a yürüyecek olan gruba katılın, ister haftasonu boyunca Tophane’de düzenlenecek olan forumlara, konserlere... Ama bu haftasonu mutlaka iklim değişikliği için siz de bir şeyler yapın. Sesinizi duyurun. Dünyanın göz göre göre yok olmaması için harekete geçmeye hazır olduğunuzu gösterin.

İstanbul’da düzenlenecek olan eylemler ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

http://peoplesclimate.org/tr/

https://www.facebook.com/events/625533694226000/

Kategoriler

Güncel Yaşam