Sel Yayıncılık'tan Altıkırkbeş'e: Asılsız itham, ucuz propaganda

William Burroughs’un ‘Çıplak Şölen’ kitabı, iki yayınevi arasında bir tartışma başlattı. Altıkırkbeş Yayınları, telifinin kendisine ait olduğunu savunduğu kitabın, Sel Yayıncılık tarafından ‘yakıldığını’ iddia etti. Sel Yayıncılık ise kısa sürede iddiaya cevap verdi:“ Altıkırkbeş, Kitapları yaktırmak gibi belleklerdeki tarihsel referansları güçlü bir anolojiye sığınarak, ucuz propagandanın en makbulünü seçti.”

İki yayınevi arasında tartışmaya konu olan Burroughs'un 'Çıplak Şölen' kitabı, ilk olarak Versus yayınları tarafından basılmıştı.

Altıkırkbeş Yayıncılık’ın dün facebook sayfasından yayımladığı bir mesajda, “iyi bir çeviri için yıllardır kastığımız Çıplak Şölen'in sözleşme tarihi geçtiği anda ajansın gönderdiği teklifi kabul ederek' bu ay basacakları Çıplak Şölen kitabını, Sel Yayıncılık’ın YAYFED'e şikayet ettiğini, dahası “devletin yapmadığını yapıp, binlerce William Burroughs kitabını yaktırdıklarını iddia etmişti.

Sel Yayıncılık’ın, ‘muzır neşriyat’ davalarında destek olduklarını hatırlatarak, bu desteğin meyvesi olarak Beat Kuşağı Antlojisi kitabını yayınevine ‘hediye ettiklerini’ aktaran Altıkırkbeş, Sel Yayıncılık’ı hırs ve tacirlikle suçladı.

İddialara cevap ise bir süre sonra Sel Yayıncılık’tan geldi. Yayınevi, kendi sitesinde yayımladığı mesajında kitabın telif sürecini şöyle anlattı:

“2014 Haziran ayında Türkçe yayın hakları konusunda sözleşmesini yaptığımız ve Ekim'de yayımlamak üzere yayına hazırladığımız William S. Burroughs'un Çıplak Şölen isimli kitabının Altıkırkbeş Yayınları'nın Eylül programında yer aldığını, editörü Sayın Şenol Erdoğan'ın facebook sayfasından öğrendik. Bunun üzerine kendileriyle yaptığımız görüşmede ellerinde 2011 tarihli bir sözleşme olduğunu belirtmişler, kitabın haklarının kendilerinde olduğunu söylemişlerdir. Böylesi bir durumla karşılaşan her yayınevi gibi kitabın/yazarın uluslararası telif haklarını temsil eden ajansa yazdık ve söz konusu kitap için nasıl mükerrer bir sözleşme yapabildiklerini, Türkçe yayın hakları başka bir yayınevinde olan bir kitabı nasıl bize de önerebildiklerini, sözleşme yapabildiklerini sorduk.

Aldığımız cevap; Altıkırkbeş'le yapılan sözleşmenin bize önerilmeden önce (çeşitli nedenlerle - isterlerse açıklarlar) iptal edildiği, kendilerine bu durumun bildirildiği, mutabakata varıldığı, dolayısıyla haklarının serbest kaldığı ve bizimle sözleşme yapılabildiğiydi. “

Altıkırkbeş’in sözleşme detaylarını öğrendiğinde kendilerini haklı bulduğunu belirten Sel Yayıncılık, buna rağmen yayınevinin yazdığı sosyal medya mesajının mağduriyet ve sosyal medya lincine dayandığını belirtti; “ Kitapları yaktırmak gibi belleklerdeki tarihsel referansları güçlü bir anolojiye sığınarak, ucuz propagandanın en makbulünü, en “iş yapabilecek”, en “rating”lisini seçti” ifadelerini kullandı

Altıkırkbeş’in açıklamasının ardından sosyal medya lincine maruz kaldıklarını belirten Sel Yayıncılık, “ Altıkıkbeş ‘Güçlü olduğuna inandığınız tüm sosyal medya yapılanmamız’ diye ifade ettiği kişi ve kurumları, böylesi asılsız ve haksız bir itham üzerinden harekete geçirmeye çalışarak, aslında o kişi ve kurumların kitap yakmak / yaktırmak gibi faşizan bir eyleme karşı ilkesel duruşlarını yakmıştır' dedi. 

Sel Yayıncılık’ın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız. 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat