Muş Ermenileri derneklerine kavuştu

Sasonlular, Sivaslılar, Malatyalılar ve Dersimlilerden sonra Muşlu Ermeniler de bir dernek kurdu. Daron Muş Ermenileri Dayanışma Sosyal Turizm Derneği, yedi kişilik yönetim kurulunun oluşmasının ardından resmi başvuruda bulundu.

Daron Muş Ermenileri Dayanışma Sosyal Turizm Derneği, ilk iş olarak Muş’ta Ermenilere ait kültürel yapıların korunması için çalışma başlattı.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Muş’ta kentsel dönüşüm adı altında Ermeni kültürel mirasına dönük yıkım devam ederken, bir yandan da o kültürü yaşatmak için bir mücadele yürüyor. Hükümet ve Belediye, TOKİ’nin yüksek bloklarını, Muş’un yıllardır ayakta kalmayı başaran eski mahallesine tercih etmişken, Muşlu Ermeniler, bir çatı altında buluştu.

Sasonlular, Sivaslılar, Malatyalılar ve Dersimlilerden sonra Muşlu Ermeniler de bir dernek kurdu. Daron Muş Ermenileri Dayanışma Sosyal Turizm Derneği, yedi kişilik yönetim kurulunun oluşmasının ardından resmi başvuruda bulundu. Muş’ta faaliyetlerine ve üye kabul etmeye başlayan dernek, önümüzdeki hafta başkanını seçecek.

‘Muş bizim de vatanımız’

Muş’ta yaşayan bir Ermeni olan ve derneğin yönetim kurulunda yer alan Armen Galustyan, derneğin kuruluşunu, aldıkları tepkileri ve yapmak istediklerini Agos’a anlattı.

Ermeni nüfusunun çok azaldığı Muş gibi bir yerde dernek kurmanın zor olduğunu ancak açılışın ardından çok olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Galustyan, “Muş’ta Türkler, Kürtler, Araplar gibi Ermeniler de var. Muş bizim de vatanımız. Artık bunun kabul edilmesi gerekiyor” dedi.

Derneğin kurulmasının ardından, ilk iş olarak, Muş’taki, Ermenilere ait kültürel yapıların korunması için çalışma başlatıldı. Dernek, yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olan kilisenin restore edilebilmesi için kendilerine devredilmesini istiyor. Bu amaçla Belediye’yle görüşmelere başlanmış. Ermeni mezarlığını da koruma altına almaya çalışan dernek, mezarlığın tescil edilmesini sağlamış.

Kale Mahallesi’nin yıkılmasının ardından ayakta kalmayı başaran evler için Anıtlar Kurulu’yla görüşmeler yapıldığını ve bazı tarihi evlerin tescillendiğini söyleyen Galustyan, derneğin hedeflerini şöyle anlattı: “Şu anda kiradayız. Kendimize bir yer almak, dernek ve konuk evi olarak kullanabileceğimiz bir bina inşa etmek istiyoruz. Bunu yapabilirsek Ermenice derslerine başlayacağız. İlerde bir kreş açmayı da planlıyoruz.”

Muş Ermenileri İstanbul’daki vakıf yönetimlerine tepkili. Galustyan, bu tepkiyi şu sözlerle dile getirdi: “İstanbul’dan hiçbir beklentimiz yok. Toplumun kaynaklarını kendi malları gibi kullanıyorlar. Kendi vakıflarına faydaları olmuyor, bize nasıl olsun!”

Derneğin kurulmasının ardından Muşlu Ermenilerin memleketlerine dönmek için kendilerini aramaya başladıklarını söyleyen Galustyan, dernek olarak, bunun için gereken dönmelerini sağlayacak koşulları yaratmak istediklerini belirtti.

Kategoriler

Toplum Dernekler