Karadeniz İpek Yolu sınırları kaldıracak

Tarihi İpek Yolu’nu temel alan proje, 4 bin kilometre boyunca Selanik’ten başlayarak Türkiye’de Karadeniz Bölgesi üzerinden devam ediyor, Gürcistan’dan geçerek Ermenistan’da Meğri’de sonlanan güzergâhı kapsıyor. Dünya turizminin biraz kıyısında kalmış bu bölgeler hakkındaki bilgi eksikliğini gidermeyi hedefleyen projenin öncü ülkesi ise Ermenistan.

BARUYR KUYUMCİYAN

Taksim Metro İstasyonu’nda bulunan toplantı salonu ilgi çekici bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 21 Kasım Cuma günü düzenlenen etkinlikte, Karadeniz İpekyolu Koridoru (Black Sea Silk Road Corridor) adlı proje tanıtıldı. Türkiye Turizm Federasyonu Başkanı Başaran Ulusoy’un katılarak bir konuşma yaptığı etkinlikte, projenin Türkiye ayağını yürüten Ekonomi Platformu adına Oğuz Demir yapılan çalışmaları anlattı. Sunumların ardından Karadeniz İpekyolu Koridoru projesinin sonucu olan, mobil uygulamalar ve internet sitesinin lansmanı yapıldı. Yunanistan, Türkiye, Gürcistan ve Ermenistan’ı turizm yoluyla bağlamayı hedefleyen proje için gezilen noktalardan fotoğrafların yer aldığı bir de fotoğraf sergisi İstanbulluların ilgisine sunuldu.   

Tarihi İpek Yolu’nu temel alan proje, 4 bin kilometre boyunca Selanik’ten başlayarak Türkiye’de Karadeniz Bölgesi üzerinden devam ediyor, Gürcistan’dan geçerek Ermenistan’da Meğri’de sonlanan güzergâhı kapsıyor. Dünya turizminin biraz kıyısında kalmış bu bölgeler hakkındaki bilgi eksikliğini gidermeyi hedefleyen projenin öncü ülkesi ise Ermenistan. Ermenistan’dan on kişilik bir ekiple İstanbul’a gelen heyetin sunduğu tanıtıcı materyaller etkinliğe gelenler tarafından ilgiyle karşılandı.

Ermenistan öncü

22 yıldır Ermenistan’da yaşayan Amerikalı turizmci Richard Ney, projenin öncüsü olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ediyor. Konuyla ilgili Agos’un sorularını yanıtlayan Ney, 4 bin kilometrelik yol üzerinde 274 anıt ve turistik bölge için paneller oluşturulduğunu ifade ediyor. Ney, bu panellerin nasıl oluşturulduğunu şöyle anlatıyor: “Her biri için bilgilendirici metinler kaleme alındı, fotoğraflar çekildi, çevredeki kalınacak yerler ve yemek yenilebilecek mekanlar belirlendi. Bu bilgiler o bölgeyi en çok ziyaret eden turistlerin dilleri başta olmak kaydıyla, İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe, Ermenice, Gürcüce ve Yunanca olmak üzere çeşitli dillere tercüme edildi. Tüm bu veriler ise internet sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden paylaşılıyor. “

Projenin ilk olarak Ermenistan’da şekillendiğini kaydeden Richard Ney, uygulamaların geliştirilmesi konusunda da Ermenistanlı mühendislerin önemli katkısı olduğunu belirtiyor, “Ermenistan’daki kültürel varlıklar hakkında farkındalığı artırmak üzere kurulan sivil toplum kuruluşu AMAP ile 2008’de başlattığım çalışmada, bu projenin Ermenistan ayağını oluşturmuş oldum. Daha sonra Ermenistan’daki turizmi canlandırmanın ancak diğer ülkelerle kurulacak bağlantılar sayesinde mümkün olacağını düşündüm ve bu yönde çalışmalara başladım. İlk olarak Gürcistan ve Yunanistan’daki partnerlerle görüşmeler yaptım. Ardından Türkiye’deki partnerimiz olan Ekonomistler Platformu’ndan sevgili Oğuz Demir ile bağlantı kurduk. Yalnızlaştırma tüm ülkelere acı verir, bağlantı kurmak ise ülkeleri güçlendirir felsefesiyle yola çıktık. Ülkeler arasında politik güçlükler olsa da, partnerler arasında olabildiğince açık ve verimli bir işbirliği yürüttük.”

Turizmi canlandıracak

İlgili bölgelerdeki turizmi canlandırmak amacıyla ortak bir paydada buluştuklarını söyleyen Ney, çalışmaların dört ay önce sonuçlandığını ifade ediyor: “Bu projeden önce ilgili bölgeler hakkında neredeyse kimsenin bilgisi yoktu. Şimdi ise tüm dünyadaki bir milyardan fazla turist bu sayede buraların gezilebileceğine dair bilgi sahibi olacak. Strateji olarak görsel veya yazılı medya üzerinden yürütülecek tanıtım kampanyalarını baz almadık. Sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde tüm dünyadaki insanlara projemizi ulaştırmayı hedefliyoruz. Aplikasyonlar Google Maps’e entegre bir şekilde çalışıyor. Böylece ziyaretçi, gittiği yerde GPS üzerinden konumunu belirterek çevresindeki turistik alanları tespit edebiliyor.”

Avrupa Birliği fonlarından alınan 1.3 Milyon Euro’luk bütçeyle ortaya çıkan projenin Türkiye ayağını yürüten Ekonomistler Platformu’ndan Yrd. Doç. Oğuz Demir, Black Sea Silkroad projesi için Karadeniz bölgesinde toplam 40 bin kilometre yol kat ettiklerini ifade ediyor. Böyle bir turistik uygulama için çok düşük bir bütçeyle çalışıldığını söyleyen Demir, gene de uygulamanın çok başarılı olduğunu belirtiyor. Genel ilgili alanlarının dışında kalan bu bölgeleri kapsayan mobil uygulamalar, Google Play, Applestore ve Windows’ta yer alıyor. Projeyle ilgili ayrıntılı bilgi ise www.blackseasilkroad.com sitesinden elde edilebilir. Öte yandan, sonlanan bu projenin ardından partnerler İstanbul’da bir toplantı daha gerçekleştirdi ve tur operatörlerinin bu bölgelere yönelmesini sağlayacak yeni bir projeye daha start verildi.     

Kategoriler

Güncel Dünya Yaşam