Çocuk Kitaplığı

Yeni çıkan ya da bundan yıllar önce çıkmış ama bizim yeni keşfettiğimiz birbirinden güzel, elimizden bırakmak istemeyip başucumuzda konaklatacağımız çocuk kitaplarından bir demet hazırladık sizler için.

EZGİ BERK 

 Ama ben bir ayıyım

“Ayı Olmayan Ayı’, ‘bir şeyi kırk kere söylersen olurmuş’ deyimini çınlattı kulaklarımda. Bu hayatta bize hep ne olduğumuz söylendi, başka başka kişiler tarafından hiç durmadan. Ne kadar itiraz etsek de sesimiz hep kocaman unvanlı, şişik egolularca bastırıldı. Sonunda olmadığımız şey olduğumuza inanıp köşemize çekildiğimizde ise yetişkin olduk. Daha da kötüsü söylenenlere inandık, sorgulamayı bırakmadıysak da azalttık.

Frank Tashlin, ‘Ayı Olmayan Ayı’da bizlere çocukluktan yetişkinliğe geçişte tam olarak nerede ‘yenildiğimizi’ gösteriyor. Kış gelince kış uykusuna çekilen kahramanımız alelade bir ayıyken, bahar gelip karlar eridiğinde ormanın ortasına kurulan fabrikanın göbeğinde bulunca kendisini, rolü değişiyor. Fabrikada o odadan bu yüksek mertebeli adamın karşısına sürüklenen ayıya verilen cevap hep aynı: “İyi bir tıraşa ihtiyacı olan, kürk palto giymiş budala adamın teki.”

Ayı, ustabaşı, genel müdür, üçüncü başkan yardımcısı, ikinci başkan yardımcısı gibi bitmek bilmez unvanlı, koca göbekli adamların önünde “ama ben bir ayıyım.” dese de inandıramıyor kimseyi. Bu adamlar sanki bir mevsim önce uzun ve heybetli ağaçlarıyla mis gibi bir ormanı budayıp da yerleşmemişler oraya sanki! Öyle pervasızlar. İş bununla da kalmıyor, düzenin kurumu olan, insanların zorlamasıyla kurulmuş eziyet yuvası sirkteki ayı arkadaşları da onun özgür bir ayı olabileceğine inanmayıp fabrikadakilerle hemfikir. Çaresiz kışa kadar fabrikada çalışan ayı, kış gelip fabrika kapanıp gittiğinde ayı olmadığına inanmışlığıyla mağaraya girmeyip karların arasında kalıyor. Tam donacakken sıcacık mağaraya giren ayı, kış uykusunun koynuna kendini bırakırken bizim kendi hayatımıza dönüp bakma sürecimiz çoktan başlamış oluyor.

Fabrikalarda, kısmen daha şanslıysak plazalarda her gün koca koca binaların içinde beynimize kazınan ‘işçisin sen’ mesajlarıyla yaşayıp gidiyoruz. Ama bir gün, tam soğuktan ölecekken az ötedeki mağaraya girmeyi akıl eden ayının yerinde olmayı hangimiz istemeyiz ki?

Ayı Olmayan Ayı, Yazan ve resimleyen: Frank Tashlin, Çeviren: Şiirsel Taş, Hayykitap

 Kim dinleyecek şimdi reçelli şiirimi?

 

Reçelli Şiirler, gökkuşağı renkli sayfalara ödüllü yazarlar Aytül Akal ve Mavisel Yener’in şiirler yazdığı, Anıl Tortop’un güleç yüzlü karakterlerle bezediği sevgi dolu bir şiir kitabı. İçinde ejderhalar, sincaplar, balıklar, tabiî ki kediler olan şiirleri okuyup hayaller âlemine dalsak da bitmek bilmeyen ödevler, sabahın köründe sıcacık yataktan kalkmak zorunda kalmalar gibi küçük insanların hayatlarının gerçekleri de var. 

“Zor kalktım yataktan
Gözüm kapanıyor uykudan
Geç saate kadar sürdüÖdevleri bitirmekÇok yorucuyduŞiir ezberlemekKaçamadım kahvaltıdanDedi ki babam,Karnımı doyurursamGüçlenirmiş hafızamAnnem reçel sürdüBabam şiirimi sorduOku, dedi ezberdenHeyecanlandım birdenDüşürdüm ekmeğimiŞiirim reçellendiKim dinleyecek şimdiReçelli şiirimi…”

 Reçelli Şiirler, Yazarlar: Aytül Akal, Mavisel Yener, Resimleyen: Anıl Tortop, Redhouse Kidz Çocuk Kitapları

 Hayır, hayır, hayır!

 Saçları iki yandan at kuyruğu yapılmış sevimli bıdık Selin’in “Hayır, hayır, hayır” ile dolu hikâyesine hoş geldiniz. Mavibulut Yayınları’nca Türkçeleştirilen ‘Hayır Hayır Bana Ne!’yi çocuklardan çok yavrusu sürekli hayır diyen ebeveynler okusa çok daha faydalı olabilir. Neme lazım, hikâyeyi öğrenen çocukların sonra “hayır, hayır, bana ne!” diyeceği tutuverir…

Hayır Hayır Bana Ne!, Marie- Isabelle Callier, Resimleyen: Annick Mason, Çeviren: Acar Erdoğan, Mavibulut Yayınları

 “Akıllım!”

İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği’, Tevfik Taş’ın kaleme aldığı ‘Resmin Başyapıtlarına Yolculuk Serisi’nin son kitabı. Babasıyla ressam arkadaşının atölyesine giden küçük kahramanımız Erdal, eline bırakılan bir tabloyu incelemeye başlıyor ve eser, Jan van Eyck’in meşhur Arnolfini’nin Evlenmesi adlı portresinin içine yakamızdan tutup çekiyor bizi.

Bol diyaloglu ve sanata merak uyandıran bu eserin sonunda bir de merakı uyanan minik kediler için ressamın biyografisi yer almakta. Ama biyografiden hemen sonra eserin ressamı Sahar Bardaire’den bahsetmezsek kitaba haksızlık etmiş oluruz. Kolaj yöntemiyle yaptığı resimlerinin arasına ustaca oturtulan tablo ayrıntıları, el yazma eserlerin resimlerine bakıyor hissi veren renklendirmelerle bezeli resimler hayranlık uyandırıyor. Resimlere baka baka yeni hikâyeler uydurmayı sevenlerin sayfalarını epey aşındıracağı bu eseri bize ulaştıran Evrensel Çocuk Kitaplığı’na da teşekkür edelim sırası gelmişken.

İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği, Yazar: Tevfik Taş, Resimleyen: Sahar Bardaie, Evrensel Çocuk Kitaplığı