ÇANAKKALE

TOPLUM Doktor Avedis Cebeciyan'ın Hikayesi - Kendisi cephede, ailesi tehcirde

Doktor Avedis Cebeciyan’ın hayat hikâyesi, oğlu Robert Cebeciyan’ın kaleme aldığı ve 1999’da Halep’te yayımlanan, ‘Robert Cebeciyan’ın Otobiyografisi, Hatıraları ve Faaliyetleri’ kitabından derlenmiş. Kitapta ayrıca Prof. Ayhan Aktar’ın ‘Dr. Cebeciyan’ın Savaş ve Soykırım Günlüğü’ başlıklı bir de sunuş yazısı yer alıyor.
GÜNCEL Çanakkale, Gelibolu, Tekirdağ Ermenilerine ne oldu?

Bir tepenin yamacındaki dev harflerle yazılı 18 Mart 1915 tarihi, Çanakkale Boğazı’ndan geçen herkesin dikkatini çeker. Her yıl bu tarihlerde, yurt içi ve yurt dışı katılımlarla kitlesel anmalar yapılırdı. Devlet aklı, anmanın 100. yılı için bu tarihin üzerine bir çizgi çekti. Anmayı, Ermeni Soykırımı’nın başlangıç tarihine denk getirerek, 24 Nisan’da yapılacağını açıkladı. Anma törenleri için pek çok devlete de davetiye gönderildi. Devlet aklının nasıl çalıştığına dair bu son örnek, hiç de iyi hatırlanmayacak. Öte yandan, Osmanlı döneminde Edirne Vilayeti sınırları içinde yer alan Çanakkale Boğazı ve çevresindeki yerleşim yerlerinde, Ermeniler de yaşıyordu. Çanakkale anmaları demişken, biz de Çanakkale ve civarında yaşayan Ermenileri analım istedik.
GÜNCEL 24 Nisan'a davetli ülkeler azalıyor

Ermeni Soykırımı’nın başlangıcı kabul edilen 24 Nisan’a denk getirilen Çanakkale törenine davet edilen ülke sayısı 102 olarak açıklanmıştı. Fakat davetli ülke sayısı 77’ye düştü.
GÜNCEL Agoplar halen 'şehit' sayılmıyor

18 Mart “Şehitleri Anma Günü”nde törenler düzenlenirken Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde hala gayrimüslim şehitler yer almıyor.