KOFİ ANNAN

GÜNCEL Suriye’de siyasetin dayanılmaz yokluğu

Suriye’de siyaset son bir buçuk senede başarısız olmuş durumda. Bugün Suriye’de barış ve savaş, geleceğin anahtarlarına sahip savaşçıların avcunun içinde. Siyasetin bu başarısızlığı Suriye’nin bağımsızlığından beri süregelen temel siyasi açmazları hatırlattı: Hüsnü Zaim, Adip Şişakli ve diğerlerini iktidara davet eden, Suriye siyasi elitinin bölünmüşlüğü ve başarısızlığı değil miydi?
GÜNCEL Suriye can almaya devam ediyor

Esad'a bağlı rejim güçlerinin, Mearezefe bölgesinde 80 kişiyi katlettiği bildirildi. Ülke genelindeki operasyonlarda ise hayatını kaybedenlerin sayısının 140 olduğu belirtildi. Hama'nın Kubeyr köyündeki görgü tanıklarından Ebu Talal, BM uluslararası gözlemci heyetini defalarca arayarak koruma talep ettiğini, ancak gözlemcilerin her seferinde 'Biz sizi koruyamayız, o bölgeye gelemeyiz' dediğini açıkladı.
GÜNCEL Suriye'de başlayamayan ateşkes son buldu

Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Sami el Kurdi, “Suriye halkını savunmak için” askerlere karşı saldırılara başladığını duyurdu. Özgür Suriye Ordusu geçtiğimiz hafta, Beşar Esad yönetimine ateşkese uyması için 48 saat süre tanıdıklarını, aksi halde kendilerinin de barış planına uymayacaklarını duyurmuştu. BM gözlemcilerine göre ateşkese iki taraf da uymadı.
GÜNCEL Suriye Savunma Bakanlığı: Operasyonları yarın durduracağız

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın ateşkes sağlanması için vereceği süre yarın sabah 06.00'da dolarken, Suriye Savunma Bakanlğı, ordunun operasyonlarını yarın sabah durduracağını açıkladı. Muhaliflerden ise 'Suriye ordusuna ait tankların Hama'nın merkezine girdiği' açıklaması geldi.
GÜNCEL Suriye'nin Dostları halkın meşru müdafaa hakkını destekliyor

İstanbul'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu'nun 2. konferansı sonuç bildirgesinde, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) bütün Suriyelilerin 'meşru temsilcisi' olarak tanındı, Yaptırımlar Çalışma Grubu oluşturuldu. Suriye rejimine, taahhütleri yerine getirme, BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'a da zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yapıldı.
GÜNCEL 'Sözleriyle değil eylemleriyle değerlendiriyoruz'

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Beşir Esad'ı verdiği sözlere göre değil eylemlerine göre değerlendirdiklerini kaydetti. Esad'ın Kofi Annan'ın planına uymayı kabul etse dahi ABD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan ayrılması gerektiği yönündeki görüşünü değiştirmeyeceğini söyledi.