SURİYE ULUSAL KONSEYİ

GÜNCEL BM gözlemcileri Suriye'den ayrılıyor

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin Suriye'deki görevi resmen sona erdi. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de ateşkesi denetlemek için bulunan gözlemcilerin görev süresini uzatmamıştı. BM ve Arap Birliği'nin eski temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'ye kabul ettirdiği, ancak fiili olarak bir türlü uygulanamayan ateşkesi denetlemek için ülkede bulunan gözlemciler, çatışmaların şiddetlenmesi karşısında ülkeden ayrılıyor.
GÜNCEL Suriye’de siyasetin dayanılmaz yokluğu

Suriye’de siyaset son bir buçuk senede başarısız olmuş durumda. Bugün Suriye’de barış ve savaş, geleceğin anahtarlarına sahip savaşçıların avcunun içinde. Siyasetin bu başarısızlığı Suriye’nin bağımsızlığından beri süregelen temel siyasi açmazları hatırlattı: Hüsnü Zaim, Adip Şişakli ve diğerlerini iktidara davet eden, Suriye siyasi elitinin bölünmüşlüğü ve başarısızlığı değil miydi?
GÜNCEL Seyda: ''Başbakanın ayrılması rejim için sonun başlangıcı''

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdulbasit Seyda, Başbakan Riyad Hicab’ın ayrılmasının Esed rejimi için sonun başlangıcı olduğu yorumunu yaptı. Seyda, Suriye'de Başbakan'ın güçlü bir rolü olmadığını fakat bununla birlikte Suriye Başbakanı Hicab'ın ayrılarak muhaliflere katılmasının rejimin daha fazla devam edemeyeceğinin göstergesi olduğunu belirtti. Konsey Başkanı Seyda, Kürt Milli Konseyi ile diyalog içinde olduklarını ifade etti.
GÜNCEL Suriye Ulusal Konseyi ile Suriyeli Kürtler arasında anlaşma

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi arasında, Suriye'deki Kürtlerin talepleriyle ilgili bir anlaşma imzalanacağı bildirildi. Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin aracılık edeceği toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ’nun da katılacağı iddia edildi.
GÜNCEL Halep'te 2 günde 200 bin mülteci

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'nin Halep kentindeki çatışmalar nedeniyle son iki günde 200 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü söyledi. BM yetkilisinin verdiği bilgilere göre, kentte acilen içme suyu, yemek ve battaniye gibi ihtiyaçlar öne çıkarken, çatışmalar nedeniyle yardım örgütleri Halep'e girmekte zorluk çekiyor.
GÜNCEL Suriye can almaya devam ediyor

Esad'a bağlı rejim güçlerinin, Mearezefe bölgesinde 80 kişiyi katlettiği bildirildi. Ülke genelindeki operasyonlarda ise hayatını kaybedenlerin sayısının 140 olduğu belirtildi. Hama'nın Kubeyr köyündeki görgü tanıklarından Ebu Talal, BM uluslararası gözlemci heyetini defalarca arayarak koruma talep ettiğini, ancak gözlemcilerin her seferinde 'Biz sizi koruyamayız, o bölgeye gelemeyiz' dediğini açıkladı.
GÜNCEL Suriye'nin Dostları halkın meşru müdafaa hakkını destekliyor

İstanbul'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu'nun 2. konferansı sonuç bildirgesinde, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) bütün Suriyelilerin 'meşru temsilcisi' olarak tanındı, Yaptırımlar Çalışma Grubu oluşturuldu. Suriye rejimine, taahhütleri yerine getirme, BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'a da zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yapıldı.