Halep'te 2 günde 200 bin mülteci

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'nin Halep kentindeki çatışmalar nedeniyle son iki günde 200 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü söyledi. BM yetkilisinin verdiği bilgilere göre, kentte acilen içme suyu, yemek ve battaniye gibi ihtiyaçlar öne çıkarken, çatışmalar nedeniyle yardım örgütleri Halep'e girmekte zorluk çekiyor.

Amos, Halep, Şam ve diğer kentlerdeki çatışmaların ve bu çatışmalarda ağır silahlar kullanılmasının siviller üzerinde bırakacağı etkiden büyük kaygı duyduğunu belirtti.

Halep'te iki ateş arasında sıkışıp kalan sivillerin sayısının bilinmediğini ifade eden BM yetkilisi, çoğu sivilin okullar ve kamu binalarına sığındığını söyledi.

Valerie Amos, kentte acilen içme suyu, yemek ve battaniyeye ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Yardım örgütleri çatışmalar nedeniyle Halep'e girmekte zorlanıyor. Ancak BM'ye bağlı bazı kurumlar ve Kızılay sınırlı miktarda yardım ulaştırmayı başarıyor.

Çatışmalar sürüyor

Halep'te silahlı muhalifler ve orduya bağlı birlikler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Halep’in dış mahallelerindeki BBC muhabiri Ian Pannell, çatışmaların şehir merkezinde yoğunlaştığını aktarıyor ancak gelen haberler doğrulanamıyor.

Pannell, hükümet güçlerinin isyancıların kontrolündeki mahallelere girmeye çalıştığını belirtti.

BBC muhabiri, kentte gıda kıtlığı yaşandığını ve elektriklerin kesildiğini bildiriyor.

Pannell, 24 saat açık bir fırın olduğunu ve ekmek almak için fırını çevreleyen halkın ekmekten başka yiyecekleri olmadığını söylediklerini aktarıyor.

İran’ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’nin Halep’teki isyancıları yeneceğini ileri sürdü.

Sığınma hakkı değil yargılanma

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı ise uluslararası topluma, isyancıları silahlandırmaları çağrısında bulundu.

AFP haber ajansının aktardığına göre, SUK lideri Abdulbasid Seyda, Abu Dabi’de yaptığı basın açıklamasında “Tankları, savaş uçaklarını durduracak silahlar istiyoruz” dedi.

Seyda ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sığınma hakkı verilmesi yerine, Suriyeli rejim liderinin “yaptığı katliamlar nedeniyle” yargılanması gerektiğini söyledi.

SUK lideri, “Arap kardeşlerimiz ve dostlarımızdan Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Körfez ülkeleri, Nisan ayında Özgür Suriye Ordusu’na “maaş” ödenmesi kararı almış, bu karar paranın kara borsadan silah alımına neden olabileceği düşüncesiyle eleştirilmişti.

Seyda, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in iktidarı bırakması karşılığında “affedilmesini” öngören anlaşmaya atıfta bulunarak “Yemen örneğinin” Suriye’de uygulanamayacağını belirtip ekledi:

“Katliamlar yapıldı. Beşar Esad’ın yargılanması gerektiğine inanıyoruz. O bir suçlu. Korumaya alınmamalı.”

Muhalif lider, SUK’un geçiş hükümeti kurulabilmesine yönelik planları, silahlı mücadele veren isyancılarla görüşebileceklerini ifade etti.

“[Geçiş hükümetine yönelik] fikirleri değerlendiriyoruz ve Suriye’deki tüm güçlerle iletişim kuracağız” diye konuşan Seyda, hükümet liderinin “dürüst ve vatansever olması gerektiğini, Suriye devriminin amaçlarına da bağlı olması gerektiğini” söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin başladığı 2011 yılı Mart ayından bu yana ölenlerin sayısının 20 bini aştığını söylüyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)