YÜKSEK ASKERİ KONSEY

GÜNCEL Mısır Cumhurbaşkanı Mursi feshedilen meclisi geri çağırdı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, feshedilen Halk Meclisi'nin geri çağrılması yönünde karar çıkardı. Karar ile ilgili olarak Anayasa Hukuku Profesörü Mahmud Kebiş Mursi'nin 'buna yetkisi yok' derken, Anayasa Hukuku Profesörü Servet Bedevi ise, Anaysa Mahkemesi'nin meclisin feshine yetkisi olmadığını vurgulayarak, 'Mursi yüzde yüz doğru bir karar aldı. Kararın anayasa ya da hukukla çatışması söz konusu değil' dedi.
GÜNCEL Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'yi bekleyen sınav

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi oldu. Mursi'yi, Yüksek Askeri Konsey daha geçtiğimiz hafta seçimlere müdahale etmişken, sivil iktidarı kurmak gibi zorlu bir geçiş süreci bekliyor. Asker, yeni parlamento kurulana kadar yasama yetkisini elinde bulunduruyor. Müslüman Kardeşler, Mursi'nin yeni kabineyi kurmaya başladığını duyururken, Anayasa Mahkemesi, Kasım seçimleriyle kurulan meclisi geçen haftaki kararıyla feshetmişti.
GÜNCEL Mısır'da Seçim Sonuçları Beklemede

Mısır'da hafta sonu yapılan seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişi hala kesinleşmiş değil. Seçim komisyonu, resmi sonuçların açıklanmasının ertelendiğini duyurdu. Devrimin meydanı Tahrir'de toplanan yüzlerce kişi ise ülkelerindeki siyasi belirsizliğe tepkili. Meydanda toplanan halk seçimlere hile karıştığı ve seçilen cumhurbaşkanının devre dışı bırakıldığını düşünüyor.
GÜNCEL Mısır'da halk yine Tahrir Meydanı'nda

Mısır halkı, meclisi feshedip, yasama yetkisini üstüne alan, ve cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların sayımı bitmeden yayınladığı anayasal deklarasyonla yeni seçilecek başkanın çoğu yetkisini elinden alan Askeri Konsey'e karşı Tahrir Meydanı'ndaydı. Muhalif grupların 'askeri darbe' olarak nitelediği süreçte Anayasa Mahkemesi, meclisin üçte birinin vekilliklerini düşürmüştü.
GÜNCEL Mısır'da Mübarek bilmecesi

Mısır resmi haber ajansı, dün gece saatlerinde sağlık durumu ağırlaşan Hüsnü Mübarek'in 'tıbben öldüğünü' duyurdu. Askeri kaynaklar ise, Mübarek'in komada olduğunu ve doktorların hayata döndürmeye çalıştığını açıkladı. Çelişkili haberlerin geldiği sırada Tahrir Meydanı'nda Yüksek Askeri Konsey ve Anayasa Mahkemesi'nin müdahalesini protesto eden göstericiler haberi 'askeri rejimin bir komplosu' olarak değerlendirdi.
GÜNCEL Mısır'da ''Mübarek döneminden daha tehlikeli günler'' uyarısı

Mısır'da Müslüman Kardeşler, Yüksek Askeri Konsey'in ve Anayasa Mahkemesi'nin Meclis seçimlerini iptal eden ve yetkileri Konsey'e veren kararlarını protesto etmek için sokaklara çıkıyor. Konsey, yetkilerini yeni cumhurbaşkanına devredeceğini açıklasa da Müslüman Kardeşler, ülkenin 'Mübarek döneminden daha tehlikeli günlere sürüklenebileceği' yönünde uyarıyor.