Mısır'da Seçim Sonuçları Beklemede

Mısır'da hafta sonu yapılan seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişi hala kesinleşmiş değil. Seçim komisyonu, resmi sonuçların açıklanmasının ertelendiğini duyurdu. Devrimin meydanı Tahrir'de toplanan yüzlerce kişi ise ülkelerindeki siyasi belirsizliğe tepkili. Meydanda toplanan halk seçimlere hile karıştığı ve seçilen cumhurbaşkanının devre dışı bırakıldığını düşünüyor.

Hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananı halla belli değil. Seçimleri daha önce duyurulduğu gibi Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi'nin mi, yoksa eski rejimin başbakanı Ahmet Şefik'in mi kazandığı netlik kazanmadı.

Bu sorunun cevabının bugün resmen verilmesi bekleniyordu ancak seçim komisyonu açıklamanın ertelendiğini duyurdu. Beş gün önce gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ikinci turunun sonuçlarının daha önce ilan edilenin aksine bugün açıklanmayacağı duyuruldu.

Gerekçe; Mursi ve Şefik'in avukatlarından gelen 400 kadar şikayet dilekçesinin henüz değerlendirilememiş olması. Komisyon, resmi sonuçların ne zaman açıklanacağına dair kesin bir tarih vermedi. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Müslüman Kardeşler'in desteklediği, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin başbakanı, El Nur partisinin adayı Ahmet Şefik yarışmıştı.

Ancak devrimin meydanı Tahrir'de hem askeri konseye, hem de seçim sonuçlarının ertelenmesine tepki büyük: 'Bunun anlamı seçimlere hile karıştırmak ve oldukça güçlü görünen seçilmiş cumhurbaşkanını devre dışı bırakmak. 'Müslüman Kardeşler'e göre, tüm bu seçim kaosu adayları Mursi'nin devredışı bırakılması için planlandı. Mursi'yle birlikte zaferini ilan eden Ahmet Şefik ise daha önceki tutumundan çark etmiş durumda. 

Şefik'in sözcüsü, ülkenin istikrarı için Mursi'nin cumhurbaşkanı olması konusunda 'istekli ' olduğunu öne sürdü. Ülkede siyasi belirsizlik sürerken, devrik Mısır'ın devrilen eski lideri Hüsnü Mübarek'in sağlık durumu ise kritik. Askeri Konsey'den bir yetkiliye göre, daha önce beyin ölümünün gerçekleştiği iddia edilen Mübarek'in durumu ciddiyetini koruyor ancak 'klinik açıdan öldü denilemez '. 

Seçimlerden zaferle çıktığını düşünen ve zaferlerini belgelemeye çalışan Müslüman Kardeşler'in destekçileri ise, Tahrir Meydanı'nda düzenledikleri gösterilerle Askeri Konsey'den iktidarı bırakmasını istiyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem