Mısır'da halk yine Tahrir Meydanı'nda

Mısır halkı, meclisi feshedip, yasama yetkisini üstüne alan, ve cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların sayımı bitmeden yayınladığı anayasal deklarasyonla yeni seçilecek başkanın çoğu yetkisini elinden alan Askeri Konsey'e karşı Tahrir Meydanı'ndaydı. Muhalif grupların 'askeri darbe' olarak nitelediği süreçte Anayasa Mahkemesi, meclisin üçte birinin vekilliklerini düşürmüştü.

 

Ülkede Askeri Konsey'e muhalif olan gruplar, Anayasa Mahkemesi ve askeri konseyin son girişimlerini 'askeri darbe' olarak görüyor.

Devrim yanlısı gruplar, askeri darbe sürecinin son anayasal deklarasyonla tamamlanmış bulunduğunu belirterek, yeni seçilecek başkanı Anayasa Mahkemesi önünde reddetmeye çağırdı.

Anayasa Mahkemesi, ordunun sivilleri tutuklama yetkilerini arttırmış, ayrıca meclisin üçte birinin vekilliklerini düşürmüştü. Bunun üzerine Askeri Konsey parlamentoyu kuşatma altına alarak feshetmişti.

Tüm bu gelişmelerin ardından dün akşam Tahrir Meydanı bir kez daha on binlerce insanla doluydu. Protestolara, seçimlerin ikinci turuna katılmayı reddeden genç muhaliflerin ve liberallerin yanı sıra, seçimde Mursi'yi destekleyen taban da katıldı.

Mısır'da askerin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Mursi'nin zaferle çıkacağını anlaması üzerine müdahale ettiği yorumları yapılıyor.

Gösteride 'Askeri yönetim devrilsin', 'Halkın vekilleri burada', 'Askerin değil devrimin kanunları!', 'Askeri rejim meşru değil, Tantawi defol!' sloganları atırırken, kitleler Tahrir'de toplanmadan önce Meclis'e giderek kapıları zorladılar.

Ordu pes etmiyor

Bu arada, Müslüman Kardeşler hafta sonundaki seçimleri kendi adayları Muhammed Mursi'nin kazandığını söylüyor. Ülkedeki genel kanı da bu yönde olmasına rağmen, seçimin diğer adayı Mübarek dönemi eski başbakanı Ahmed Şefik de seçimi kendisinin kazandığını savunuyor.

Seçimin resmi sonuçları perşembe günü açıklanacak.

Öte yandan iktidardaki Askeri Konsey'in desteklediği Şefik, 'Müslüman Kardeşler kazandığı takdirde ülkenin İran'a döneceği' benzeri korkularla kendisine kitle tabanı oluşturmaya çalışıyor.

(Kaynak:Marksist.org/Fotoğraflar:ahramonline)

Tahrir Meydanı'ndaki protestolar sürerken, gece saatlerinde Mısır'ın resmi haber ajansı (MENA) Mübarek'in öldüğü haberini geçti. Dünya gündemine oturan Mübarek'in ölüm haberi başka kaynaklarca kısa süre içinde yalanlanırken, askeri kaynaklar, Mübarek'in komada olduğunu ve doktorların hayata döndürmek için uğraştıklarını duyurdu. Meydanda toplanan göstericiler haberi dikkatleri dağıtmak için kullanılan bir kurnazlık olarak değerlendirdi.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem