SUUDİ ARABİSTAN

GÜNCEL Tahran-Beyrut yolu Riyad’dan mı geçer?

Önce Lübnan Başbakanı Suudi Arabistan’da “Hayatım tehlike altında” diyerek istifa etti. Ardından Suudi Arabistan’da çok sayıda prens ve bakan yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Aynı sıralarda Der-Zor’u IŞİD’den kurtaran Suriye ordusu yeni hamlelere girişti. Ortadoğu’yu yakından izleyen Vahakn Keşişyan “Der-Zor’dan sonra Irak-Suriye arasında açılacak olası yol Beyrut’dan Riyad’a dengeleri bozdu” diyor.
GÜNCEL IŞİD'e Türkiye’den 212 kişi katıldı

Amerikalı NBC televizyonuna sızdırılan IŞİD belgelerine göre dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 4 bin 600 kişi savaşmak üzere IŞİD’e katıldı. Türkiye’den IŞİD’e katılanların sayısı 212
GÜNCEL Suudi-İran gerginliğinin ortasında Türkiye

Suudi Arabistan, Türkiye’yi İran’a karşı savaşında kullanabileceği bir müttefik olarak görüyor. İran’a karşı Batı ambargosunun kaldırılmasından sonra, Suudi kampının endişeleri henüz dinmiş değil. AKP hükümeti ise İran karşısında Suudi yörüngesinde olduğuna dair bir görüntü vermek istemezdi.
GÜNCEL Suudi Arabistan-İran gerilimi tırmanıyor

Suudi Arabistan’ın Şii din adamı el-Nimr de dahil 47 kişiyi idam etmesiyle başlayan gerilim tırmanıyor. İran’ın başkenti Tahran’daki Suudi Arabistan elçiliğinin basılmasının ardından Suudi Arabistan, İran ile ilişkileri kopardığını açıkladı; İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ‘ilahi intikamın elleri Şeyh’i idam edenleri yakalayacak’ dedi.
GÜNCEL Suudi Arabistan’ın en cesur kadını

Badawi, insan hakları mücadelesine Suudi Arabistan’daki ‘erkek vesayeti’ sistemine karşı durarak başladı. Kendisine 15 yıl boyunca istismarda bulunan babasını mahkemeye veren Badawi, kadınların seçme ve seçilme hakkı ve ülkede kadınlara uygulanan araç kullanma yasağıyla savaştı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, çalışmalarına son vermesi için tehdit edilen Badawi’nin pasaportuna el kondu. Seyahat yasağı ve tüm diğer engellemelere rağmen, insan hakları alanındaki mücadelesine devam ediyor.
GÜNCEL 'Yemen'de Husilere yönelik operasyon genişleyebilir'

Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri, TSİ 01.00’de Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi’ne (Husiler) yönelik ABD destekli askeri operasyon başlattı. Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, kara operasyonunun da başlayabileceğini söyledi.
GÜNCEL

KESK tarafından, Legacy Ottoman Otel’de, 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenen ‘Ortadoğu Barış Konferansı’nın konuklarından biri, Londra SOAS Üniversitesi’nden Prof. Gilbert Aschar’dı. Aschar’la, Arap isyanının tarihsel sürecini, süregiden savaşı, Türkiye’nin bölgedeki pozisyonunu ve Ortadoğu’da Hıristiyanların geleceğini konuştuk.