Muhalif yayınevine şaibeli denetim

Ermenistan’da muhalif kitaplar yayımlayan Antares Yayınevi, Ermenistan Maliye Bakanlığı tarafından sürekli olarak teftiş ediliyor. Ermenistan hükümetinden baskı gören yayınevine yönelik mali teftiş uygulamasının, hükümetin yıldırma politikalarından biri olduğu düşünülüyor.

Civilnet’in haberine göre, 10 Aralık’ta Maliye Bakanlığı yetkilileri yayınevine giderek mali denetim yapmıştı. Civilnet’e konuşan Antares Yayın Yönetmeni Armen Mardirosyan, son iki haftada maliye memurlarının 10 kez denetime geldiklerini, ancak denetim için gereken belgeleri göstermemeleri nedeniyle, onlara müsaade etmediklerini söyledi. Ermenistan yasalarına göre, herhangi bir işletmede mali denetim yapabilmek için ilgili daireden alınmış bir emir veya izin kâğıdı bulunması gerektiğini ifade eden Mardirosyan, amacın kendilerini yıldırmak olduğunu belirtiyor: “Önce inceleme yapmak üzere geldiklerini söylediler, daha sonra mali denetim yapmaya yeltendiler ancak ellerinde, ilgili idari makamın müdüründen alınmış izin kâğıtları olmadığı için izin vermedim. Eğer izin verseydim, devletin temellerinden bir tuğla da ben eksiltmiş olacaktım, çünkü bu usulsüz bir denetim. Yayınevime gelip her yeri arayabilirler, bilgisayarlara bakabilirler, mikroskopla bile araştırabilirler ancak defterlerime, arşivime asla giremezler.” 

Tanpınar’ın kitabını çevirdiler

Yerevan’da faaliyet gösteren Antares Yayınevi, Ahmet Hamdi Tanıpınar’ın ‘Huzur’ adlı romanını, Arpi Atabekyan’ın çevirisiyle yayımla mıştı. Yerevan Üniversitesi’nde Türkoloji eğitimi alan Atabekyan 2012’de çevirmeye başladığı kitap hakkında şunları söylemişti: “Tanpınar’ın edebiyatıyla tanışmak benim için çok zevkliydi. Tabii, anlatım tarzı biraz zor, ama bir yandan da çok güzel, şiirsel ve betimsel. ‘Huzur’ benim için büyük önem taşıyor, çünkü yazar 1930’ların İstanbul’unu, oradaki orta sınıf insanları, daha çok genç olan Cumhuriyet hayatını yakından yaşamış biri olarak anlatıyor hikâyelerini. Bizim Türkiye’yle ilgili okuduğumuz kitapların çoğu Osmanlı ve Ermeni Soykırımı üzerine. Bu kitap ise, Ermenistanlı okuyuculara Türkiye edebiyatının farklı yönlerini gösteriyor.”

 

 



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.