Robert Fisk: 24 Nisan'da Çanakkale utanç verici bir teşebbüs

Independent’ın kıdemli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Hükümetin 24 Nisan’a çektiği Çanakkale anmasıyla ilgili bir yazı yayımladı. Fisk, yazıda kararın ‘sadece politik bir fesatlık değil, soykırımı inkar etmek için ülke tarihinin değiştirilmesi olduğunu’ söylüyor.

Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl anmasının, Soykırımın başlangıcı olarak kabul edilen 24 Nisan’a alınması ve Erdoğan’ın dünya liderleriyle birlikte törene Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ı çağırmasıyla başlayan tartışma genişleyerek devam ediyor. 

Fisk, dün ‘Çanakkale’nin yüzüncü yıldönümü, Ermeni Soykırımı’nı saklamak için girişilmiş utanç verici bir teşebbüs’ başlıklı yazısında, Çanakkale yıldönümü  olan 25 Nisan tarihinin neden 24 Nisan’a çekildiğini şöyle aktarıyor: 

“Türkiye gibi, Avustralya ve Yeni Zelanda da 25 Nisan’ı Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul ediyor ve ‘Anzak Günü’ olarak anıyor. Sadece iki sene önce, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çanakkale Savaşı’nı 18 Mart’ta anmıştı. O dönem kimse Çanakkale’nin 24 Nisan’da hatırlanması gerektiğini düşünmüyordu. 

“Dünya liderleri, Birinci Dünya Savaşı muhaberesini anmak için Gelibolu’da bir araya geldiklerinde katledilen bir buçuk milyon Ermeni’nin hayaleti de onlarla birlikte yürüyecek” denen yazıda Soykırım inkarın İngiltere’nin rolü de vurgulanıyor.  

Avrupa’nın pek çok ülkesi tarafından kabul edilen Ermeni Soykırımının, İngilitere hükümeti tarafından ısrarla görmezden gelindiğinin de altını çizen Fisk, Türkiye’nin ‘Ermenilerin savaş dönemi mağdurları’ olduğu tezinin saygınlığını yitirmesinin üzerinden epey süre geçtiğini belirtiyor. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Basın