Dışişleri: Protokolleri geri çekmek yanlış ve talihsiz bir adım

Yerevan’ın Türkiye’yle imzalanan protokolleri parlamentodan geri çekmesi üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ‘yanlış ve talihsiz bir adım’ açıklaması yaptı.

2009’da, döneminde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından imzalanan, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasına dair protokol, Devlet Başkanı Sarkisyan’ın talimatıyla Ermenistan parlamentosundan geri çekilmişti

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayarak, kararı 'yanlış ve talihsiz bir adım' olarak değerlendirdi.

Protokol neyi içeriyor?

Zürih kentinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol”, iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyor. Protokol çerçevesinde Türkiye ile Ermenistan, gerek ikili, gerekse uluslararası ilişkilerinde, “eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı” ilkelerine saygılı olma sözü veriyor. İki ülke protokolle ayrıca, aradaki mevcut sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıyarak, ortak sınırın açılmasını kararlaştırıyor.

Protokoller onay için yıllardır Ermenistan ve Türk parlamentolarında bekliyor. Onay için iki taraf da karşı tarafın adım atmasını bekliyordu. Ermenistan onaydan önce Alican Sınır Kapısı’nın açılmasını talep ediyordu. Ancak Türkiye Azerbaycan’ın tepkisi üzerine Karabağ meselesi çözülmeden ilişkilerin normalleşemeyeceğini belirtmişti. Protokoller Dağlık Karabağ meselesi dolayısıyla hayata geçirilemedi. Ermenistan’ın protokolleri geri çekmesinin nedeninin, Soykırımın 100. yılında Ankara’nın tutumu olduğu tahmin ediliyor. 



Yazar Hakkında