Bulgar Vakfı’nı kendi binasında işgalci yaptılar

Bulgar Eksarhlığı Ortadoks Kilisesi Vakfı’na ait binayı yıllarca elinde tutan devlet, iadenin ardından bu kez de 13 yıllık işgal parası talep ediyor. Hazine, vakfa 50 bin TL’lik borç çıkardı.

Balat’ta, Bulgar Eksarhlığı Ortadoks Kilisesi Vakfı’na ait Demir Kilise’nin din görevlilerinin kaldığı yaklaşık 170 yıllık bina, Vakıf tarafından kullanılmaya devam ederken, Maliye’ye bağlı Emlak İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 2000 yılında ‘kullanılmayan bina’ olduğu gerekçesiyle el konuldu. Tapusu, Maliye üzerine tescillendi. Ancak Tescil kararının ardından da Vakıf tarafından kullanılmasına izin verildi.

Vakıflar Kanunu’da azınlık vakıflarının mülklerinin iadesini öngören düzenlemenin yapılmasının ardından, Bulgar Vakfı, binanın iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Müdürlük, 2012 yılında mülkü, Demir Kilise ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisiyle birlikte Vakfa iade etti.

Ancak iadenin ardından Defterdarlık, binanın Hazine adına tescillendiği dönem için ecrimisil çıkarttı. Yani tapusu olmadığı işgal edilerek kullanıldığı  gerekçesiyle Vakıf’a 50 bin TL’lik borç çıkarttı. Defterdarlık, 1999 yılından iadenin gerçekleştiği 2012 yılına kadar dönem için işgal kirası istiyor.

Defterdarlığın çıkarttığı kararın ardından Vakfa ait hesaplara da haciz konuldu. Vakıf kendisine ait bina için işgalci olduğu iddiasıyla devlete ödeme yapmak zorunda.

Bulgar Vakfı, uygulamaya tepkili. Vakıf yönetiminden Milko Peçatikov, kendi mülkleri için ödeme yapılması için çıkartılan faturanın anlamsızlığına dikkat çekti. Peçatikov, “1936 Beyannamesinde yer alan mülkümüze el konuldu. Kayıtları var, yıllarca Hazine tapumuz hazinedeydi. Geri alındı. Şimdi böyle ilginç bir uygulamayla karşı karşıyayız” diye konuştu.



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.