Eski ‘Papaz Evleri’ Kumkapı’nın bütün çehresini değiştirecek

Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi’nin mülkü olan ve kilisenin arka sokağında bulunan eski ‘Papaz Evleri’ restore edildi. Yapıldığı dönemde din görevlileri için lojman ve şehir dışından gelen din adamları için misafirhane görevi gören sıra evler, yıllardır metruk durumdaydı.İşadamı Norayrİşler’in restore ettirdiği evler, butik otel olarak hizmete açılacak.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı olan İşler, bu projenin kendileri için büyük bir yatırım olduğunu söyledi.“Kendi içimizden bir yatırımcının bunu başarabilmesi, vakıf yöneticilerinin bazı önyargılarını kırmaya vesile olacaktır” diyen İşler, proje maliyetinin üç milyon dolarıaştığını ifade etti. 

Altı binanın birleştirilerek tek bir bina haline getirildiği restorasyon projesinde, Mimar SasnuhiMuşluyan’ın başkanlığında,çok titiz bir çalışma yürütülmüş. Bütün çizimler, İstanbul Üniversitesi’nde, binaların eski fotoğrafları incelenerek yapılmış. İşler, restorasyonun en çok önemsediği yönünün toplum içinden isimleri birlikte çalışmaya teşvik etmek olduğunu belirterek şunları anlatıyor:“Yapının restorasyonu için bu kadar özen göstermemiz, binanın geçmişine bağlılığımızdan ve mirasımıza sahip çıkma arzusundan kaynaklanıyor. Fakat burada başka bir şeyi de göstermek istedik; vakıf yöneticilerimiz bu tür binaları değerlendirmek için, kendi toplumumuzdan isimlere güvenmiyorlar. Bu projeyi en iyi şekilde sonuca ulaştırarak bir şeyleri kanıtladığımıza inanıyorum. Maddi olarak, yatırımlarımızın karşılığını ne zaman alabileceğimizi henüz bilmiyoruz ama projenin bu yönü benim için çok daha önemli. Vakıf yöneticileri bu tür binalar için gelen teklifler arasında, biraz düşük de kalsa,kendi içimizden isimlere öncelik verirse, bunun toplumumuz açısından sağladığı kazanımlar çok daha fazla olacaktır.”

Yedi bin üyesi olan İKO’da, üç yüz kişi bir araya gelerek nasıl bir fark yaratabildiklerini, başkan ilan edildiğiseçimlerde gösterdiklerini belirten Norayr İşler, “Mülklerimizi değerlendirme konusunda da bir araya gelebilirsek,toplumumuz için çok daha büyük katma değer ortaya çıkarabiliriz. Artık kendi içimizden girişimcileri de teşvik etmeye başlamalıyız” diyor.

Kumkapı’ya yeni yatırımların önünü açacak

Beşiktaş Akaretler’de bulunan Balyan yapısı ‘Sıra Evler’in restore edilmesi, bölgede önemli bir değişime yol açmıştı. ‘Papaz Evleri’nin restorasyonunun da, Kumkapı’da böyle bir değişim yaratması bekleniyor. Boş olduğu dönemde, madde bağımlılarının uğrak yeri haline gelen metruk yapılar, son haliyle, çevredeki sakinlere ve esnafa da umut vaat ediyor. Neredeyse otuz yıldır hiç yatırım yapılmayan Kumkapı’da, ‘Papaz Evleri’, ilk restorasyon çalışmalarından biri oldu. Sahil Yolu’nda açılacak olan tüp geçit ve bağlantı yolları için düzenleme çalışmaları kapsamında, Kumkapı’da da çeşitli dönüşümlerin yaşanması bekleniyor. Otel işletme ruhsatını da yakın zamanda almayı ümit ettiklerini söyleyen Norayr İşler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in projeyi yerinde incelediğini, restorasyonunçevrede yarattığı heyecandan çok etkilendiğini aktardı. Önümüzdeki yıllarda benzer yatırımlara örnek olması beklenen binada 18 oda bulunuyor. Yaz aylarına kadar hizmete girmesi planlanan binanın tarihi kimliğini yansıtan avlusunda, düğün, nişan gibi organizasyonlara açık, 150 kişilik bir restoran hizmet verecek.

Balyan eseri

19 yüzyıl İstanbul mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan yapı kent dokusunu yansıtan özel örneklerden birisi. Bina, döneminin plan şeması, cephe tasarımı ve süsleme sanatı örneklerini en iyi gösteren ‘Art Nouveau’ (Yeni Sanat) akımının özelliklerini taşıyor. Dördüncü kat üzerine oturmuş 6 bitişik eş binadan oluşan bir yapı kompleksi, ‘Papaz Evleri’ olarak biliniyor. 1890 yılında tarihlenmiş binanın mimarı tam olarak bilinmese de Balyan Ailesi tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Kategoriler

Toplum Kilise

Etiketler

kumkapı


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.