Euronest Parlamentosu da Soykırımı tanıdı

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu EPP grubunun ardından Euronest Parlamentosu da Ermeni Soykırımı’nın tanınması kararı verildi.

Avrupa Birliği ve Kuzey Doğu Avrupa ile Kafkas ülkelerindeki müttefikleri tarafından kurulan Euronest’in 4. Olağan Kongresi Yerevan’da gerçekleşiyor. 17-18 Mart tarihlerinde düzenlenen kongrede Soykırım’ın tanınmasıyla ilgili bir karar verildi. 

Asbarez’de yer alan habere göre, Euronest Parlamentosu’nun Soykırımın 100. yılında kabul ettiği yasa tasarısında, Türkiye’ye soykırımı tanıma ve uzlaşma çağrısı yapıldı; soykırımın tanınmasının gelecekte insanlığa karşı işlenebilecek suçların önlenmesinde önemli bir aşama olacağı, tarihi adaletin tecelli etmesi için önemli olduğu kaydedildi.  

Euronest’in kararında önce, Avrupa Parlamentosu’nu en büyük parti grubu (Avrupa Halk Partisi) EPP ve Avrupa Parlamentosu da soykırımın kabulüyle ilgili karar almıştı. 

Oturumda söz alan EPP üyesi Sandra Kalniete parti grubunun desteğini hatırlatırken, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Knut Fleckenstein (S&D, Almanya) Türkiye’nin Almanya’nın Holokost sonrası izlediği yolu izlemesi gerektiğini belirtti. AP üyesi Tatjana Ždanoka (Greens/EFA, Letonya) ise suçları isimleriyle anmak bir 100 yıl daha beklememek gerektiğini söyledi.                     

Avrupa Ermenistan Adalet ve Demokrasi Federasyonu (EAFJD) Euronest’in kararını desteklediklerini açıkladı. EAFJD Başkanı Kaspar Karampetian, ‘Bu karar 15 Nisan’da soykırım kararını oylayacak AP’ye de önemli bir mesaj gönderiyor’ açıklamasında bulundu. 

17-18 Mart tarihlernde Yerevan’da gerçekleşen Euronest oturumuna Azerbaycan katılmayacağını açıklamıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında