Patriklik seçimleri 24 Nisan’dan sonra

Başepiskopos Aram Ateşyan'ın 24 Nisan geçtikten sonra seçim başvurusu yapacağı belirtiliyor.

Son olarak 9 Şubat’ta bir araya gelen VADİP üyeleri, 16 Mart’taki toplantıda, Patriklik seçimi konusunu da görüştü. Ermeni toplumunun gündemini uzun süredir meşgul eden Patriklik seçimleri hakkında VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, deklarasyon meselesi için Başepiskopos Ateşyan’la bir araya geldiğini ve seçim hakkında da görüştüklerini açıkladı. Geçtiğimiz hafta “Raporla seçim olmaz” çıkışı yapan Ateşyan’ın, 24 Nisan’dan sonra seçim yapmak istediğini tekrar ifade ettiğini söyleyen Şirinoğlu, “Ateşyan, ‘Seçim konusunda toplumun beklentileri haklı. Ben de seçim yapmak istiyorum. Fakat üzerimize çok gelindiği için bazen sert yanıtlar verebiliyoruz. 24 Nisan geçtikten sonra, kesinlikle seçim başvurusu yapacağım’ dedi. Böyle bir söz verildikten sonra, bunun artık bir oyalama olmadığını düşünüyorum. Sonuçta yedi yıl bekledik, bir buçuk ay daha beklememiz bir şey değiştirmeyecektir” diyerek, bu düşüncesini VADİP üyelerinin onayına sundu. Toplantıda görüş bildiren VADİP üyeleri, bu açıklamayı tatmin edici bularak, bir buçuk ay daha beklemenin bir şey kaybettirmeyeceği görüşünü paylaştılar. 

Bedros Şirinoğlu, Ekim ayında Patrikhane’ye giden heyete, Ateşyan’ın Şubat ayına kadar beklemelerini söylediği bilgisini verdi. Heyetin ziyaretinin ardından görüşmeyle ilgili açıklamanın Patrikhane tarafından yapılacağı söylenmiş, yapılan açıklamada ise böyle bir bilgi yer almamıştı. Bedros Şirinoğlu, kamuoyuna yansıtılmayan bu ifadenin aksine, Ateşyan’ın son açıklamasının bağlayıcı olduğunu söyledi.

 

  


Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.