İran'dan Türkiye'ye nota

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İran'ın bölgedeki politikasını eleştiren ifadeleri üzerine İran Türkiye’ye nota verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Türkiye'nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesinin istendiğini belirtti.

Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin 'Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun' bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiğini kaydetti.

Erdoğan'ın sözlerinden üzüntü duydukları ve İran'ın itirazını Maslahatgüzar Barış Saygın'a aktardıklarını ifade eden Afham, Ankara'dan bu konuda  'ikna edici ve açık'  bir yanıt istediklerini ifade etti.

Afham, "İran'ın bölgeye stratejik yaklaşımı ve komşularıyla ilişkisi, barış ve istikrardan yana karşılıklı saygıya dayalı işbirliği üzerine olmuştur. İran ve Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için yeterli potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçi Rıza Hakan Tekin'in İran'da olmadığından  dolayı  yerine Maslahatgüzar Barış Saygın'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirtildi.

Erdoğan, Körfez ülkelerinin Yemen’e başlattığı operasyon üzerine geçen hafta bir açıklama yapmış, Türkiye’nin operasyona lojistik destek verebileceğini ifade ederek,  "İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil" demişti. 

Ziyaret programında değişiklik yok

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Kaşkavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Nisan'da başkent Tahran'a yapacağı ziyaret programında bir değişiklik olmadığını duyurdu.

Öte yandan İranlı bazı politikacı ve milletvekilleri de açıklamalar yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini iptal edilmesini talep ettiler. Bazı milletvekilleri ise konuyu meclise taşıyacaklarını ifade ettiler.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında